Количка 0
0,00 лв.

За кого бие камбаната?

От: Джон Дън

Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни
SKU
ЛИСТ
20,00 лв.
​​Знаменитият метафизически поет и проповедник Джон Дън е съборен на легло от тежка болест, която го отвежда до границата на смъртта. Опитни специалисти, включително личните лекари на краля, се затрудняват да открият причината на заболяването и да проведат лечение. Когато болестта отминава, авторът издава книгата си "Богопосвещения по внезапни поводи и различните степени на моята болест" в която описва преживяването си, налегналите го дълбоки размисли за живота и молитвите, отправени към Бог.
​Знаменитият метафизически поет и проповедник Джон Дън е съборен на легло от тежка болест, която го отвежда до границата на смъртта. Опитни специалисти, включително личните лекари на краля, се затрудняват да открият причината на заболяването и да проведат лечение. Пациентът е напълно изтощен, няма сили да продължи редовните си проповеди в храма и е обзет от мисли за края. Най-лошото постепенно отминава. Първото, с което се захваща след това, е да опише възникналите по време на болестта преживявания и размисли. Тези изповеди излизат от печат в книга, озаглавена „Богопосвещения по внезапни поводи и различните степени на моята болест“, която става най-често издаваното и цитирано произведение в проза на големия поет, неговото духовно завещание. В България излиза за пръв път със заглавието „За кого бие камбаната”, ключова фраза в книгата.

***

Джон Дън (1572 – 1631) е роден в Лондон в семейството на католици нонкомформисти, които не се отказват от вярата си. Майка му е от рода на сър Томас Мор, екзекутиран заради отстояването на независимостта на Църквата от кралската власт. На единайсетгодишна възраст Джон започва следването си в Оксфордския университет, а три години по-късно го продължава и в Кеймбридж. В ранните си години Дън пише любовна лирика, сатири и епиграми, както и парадоксална есеистична проза. По-късно става декан на централната лондонска катедрала „Св. Павел“ и създава възвишена и екстатична религиозна поезия.
Повече информация
ISBN 9786197596632
Тегло 0.400000
Цветност черно/бяла
Издател Лист
Корица твърда
Размери 17х25
Брой страници 210
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:За кого бие камбаната?
Вашият рейтинг