Количка 0
0,00 лв.

Триумфът на масите

От: Николай Ценков

"От близо столетие неизменно свързваме човека-маса като понятие и като предмет на изследване с името на испанския философ Хосе Ортега и Гасет. През 1930 г. той пръв описва от философска и социологическа перспектива бунта на масите в едноименното си произведение, но този бунт - завладял по онова време цяла Европа, - оставя след себе си редица нерешени въпроси.

Колкото дистанцията, толкова и сходствата между днешните реалности и тези на отминалия век, лежат в основата на актуалността на изследвания проблем относно чертите на масовия човек като тип личност в съвременното общество, както и процесите, конституиращи явлението масовизация в сегашните условия. "

В книгата са изложени в обобщен вид основните антропологически и аксиологически концепции за масите. Същевременно се проследяват съвременните социални превъплъщения на човека-маса (икономически агент, фигура на власт и деформатор на информационната и културната среда), обуславящи понятието неомасофикация.

Според автора "Триумфът на масите" се състои във вече общоприетата нагласа, че маси всъщност няма. (Като следваме тази логика, е ясно, че всъщност няма и елити.) Средните хора до такава степен са превзели социалния пейзаж, че вече е трудно доловима разликата между тях и хората с качества. Нещо повече, индивидите-маса са заменили елитите и са започнали да се възпроизвеждат в социално отношение: масите избират маси, които управляват маси; масите произвеждат масови изделия за масите; масите генерират масова комуникация, адресирана до масите и т.н.

По тази причина да говорим за бунт на масите, вече не е уместно; в смисъла на Ортега и Гасет бунтът a priori е обезсмислен от факта, че масите няма срещу кого да се бунтуват - те самите са заели позицията на елита. Ако масите днес се бунтуват, то техният бунт е... срещу тях самите. Бунтът на масите отпреди столетие не само не е потушен, но е прераснал в тяхно безполезно тържество. Новият среден човек не се бунтува: той властва, съди, купува, задава вкусовете. Днешният човек-маса е попаднал в собствения си капан - всичко, което е пожелал, се е случило - именно това е най-голямата му трагедия.

***

Николай Ценков е роден през 1985 г. в Стара Загора. По образование е юрист; има научни интереси в областта на социалната философия. Работил е в сферата на икономическата дипломация и проектното финансиране. За първата си книга - Човекът, който продаде морето (2019), е отличен с наградата за проза на Националния конкурс за дебютна литература Южна пролет (2020). Жираф в чашата е неговият втори сборник с разкази.

Повече информация
ISBN 9786190211341
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Колибри
Корица мека
Художник Стефан Касъров
Размери 14х21
Брой страници 296
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Триумфът на масите
Вашият рейтинг