Количка

Как да продаваме онлайн

От: Кристър Холоман

Експертно ръководство за успешен и печеливш онлайн бизнес

Това ръководство изследва някои от основните правила и похвати, които разрастващият се онлайн търговец на дребно трябва да владее отлично. Авторът разглежда стратегиите на най-успешните онлайн магазини и споделя съвети на водещи консултанти в сферата. Той се стреми не просто да представи последните новости и работещи модели, но и да ви насочи как да използвате тази информация, за да стимулирате непрекъснатия растеж на вашия онлайн бизнес.

Благодарение на задълбочените анализи и примери от практиката вие ще усвоите полезни умения за работа с клиенти, правилния подбор на социални платформи и софтуерни програми, изграждането на печеливши маркетингови стратегии и много други.

 

Вижте повече за книгата и автора тук.

Повече информация
ISBN 9789542618782
Цветност черно/бяла
Издател Хермес
Корица мека
Преводач Снежана Милева
Брой страници 320
Дата на издаване 2019 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Как да продаваме онлайн
Вашият рейтинг

Безспорен е фактът, че в епохата, в която живеем, всичко се върти около клиента – и това важи особено много за сектора на дребната търговия. Различното тук е, че навиците на пазаруващите се променят изключително бързо, което принуждава търговците да се развиват още по-бързо, за да са в крак с пазара.

Много са факторите, допринасящи за успешното функциониране, но сред тях има три елемента от критична важност, когато става дума за провеждане на търговия по всички канали. Те са:

1. Единен поглед към клиентите

Потребителските данни се смятат за една от най-ценните придобивки на търговеца. Възможността за съпоставяне, анализиране и изпълнение, съобразено с данните на клиента, е основен компонент на успешните продажби. Тази информация позволява на марките да подходят индивидуализирано към всеки пазаруващ, който посети уебсайта им, а ако бъде използвана ефективно, идеите, които търговците ще извлекат от нея, ще спомогнат за това посещението на клиента да завърши с покупка.

2. Единен поглед към наличността

Търговците имат нужда да са сигурни, че ще могат да отговорят на очакванията на клиентите си, що се отнася до наличността, но те трябва да знаят още откъде са дошли стоките, къде по веригата на доставка се намират във всеки един момент и как може да се използват оптимално за най-голям марж. Проведено от Oracle проучване през 2014 показа, че 46% от потребителите са по-склонни да останат лоялни към търговец, който осигурява точна информация за наличността на стоките, като 30% заявяват, че в този случай биха похарчили повече. Всъщност за повече от половината (58%) наличността на продукта е по-важна от цената му.

3. Единен поглед към трансакциите

За осигуряването на последователен покупателен опит по всички канали е нужно всички трансакции да бъдат третирани по един и същи начин. Клиентите неизбежно се разочароват, когато им кажат, че не могат да върнат в магазина нещо, което са купили онлайн, когато продавач-консултантът не знае как да види трансакциите им онлайн или когато цените в магазина на търговеца се разминават с тези на уебсайта му. 

Прозрението: В модерната търговия на дребно са важни клиентите, а не каналите 

Въпреки че може да изглежда противно на логиката да започваме главата за омниченъл търговия с идеята, че търговците трябва да спрат да използват термина „омниченъл“, струва си все пак да преосмислим речника, свързан с тази тенденция. Клиентите днес не делят пазаруването на канали и взаимодействия, а отчитат цялостния си опит с дадена марка.

Ето защо терминът „повсеместна търговия“ е по-точен начин да се опише напълно формираният омниченъл подход. Казано просто, важно е не количеството платформи, които използват търговците, за да обслужват клиентите си, а това да се гарантира задоволяване на променящите им се очаквания във всеки момент и чрез всички устройства по един безпрепятствен начин. Затова не е изненадващо, че според проучването на Oracle почти 60% от потребителите искат от търговците цялостното им предлагане да е събрано на едно.

По думите на Робето Мерлини, директор групов маркетинг и електронна търговия в Prénatal: „Търговците трябва да решат дали искат да обслужват клиентите по стария начин и да изчезнат, или по начина, по който клиентите им искат да бъдат обслужвани – навсякъде“.

Търговците знаят, че днес повече откогато и да било потребителите разполагат с избор и гъвкавост при купуването, и разбират, че е нужно да се приспособят към тази реалност. Много марки обаче все още не могат да предложат съгласувано обслужване онлайн чрез мобилните устройства и във физическия магазин, обединяващо всички тези платформи по хармоничен начин.

 

Технологичните иновации – от новите мобилни услуги до системи за облачно съхранение – несъмнено играят съществена роля в изграждането на бъдещата търговия. Те обаче са само елемент от една по-голяма еволюция. Търговците трябва също така да възприемат в организацията си и културната промяна, за да успеят да преодолеят преградите пред развиването на „повсеместна търговия“.

Гладкият поток на информация в самата компания е от основно значение за осигуряването на безпрепятствено пазаруване за потребителите. Съществува разлика между това по един или всички канали просто да се продават продукти, и предлагането на обслужване, което да е съгласувано между платформите. Именно към второто трябва да се стремят търговците на дребно.

За да се постигне това, често е необходимо да се преосмислят процесите в бизнеса, като по-конкретно се наблегне на бързата работа. Скоростта е от критично значение за успеха и марките трябва да насърчават вътрешна култура, която да благоприятства по-бързото вземане на решения.

Това изисква от тях да забравят понятия като йерархия, което означава и да се сложи край на конкуренцията между онлайн и офлайн продажбите. Дошло е време да се загърби културата, боготворяща физическия магазин като основен източник на приходите, и да се премине към такава, която се грижи потребителите да получават това, което искат, където и когато го поискат.