Количка

Христо Белчев. Писма, публицистика, поезия

От: Румяна Пенчева

​Писма:
Всяка моя мисъл теб обгръща...
От дневника на Христо Белчев

Публицистика:
Извод из най-новата българска летопис

Поезия:
Насън
Светва вече слънце ясно
Бъдещето на народа
Песен на падналите в боя
Черният облак

Шарл Бодлер:
Анализът на любовта у Бодлера
Песимизмът на Бодлера
​Между европейското и родното

"Знаем много за Мара Белчева - за поезията ѝ, за себеотдаването ѝ на Пенчо Славейков, за увлечението ѝ по учението на Петър Дънов... И все още твърде малко познаваме живота ѝ, преди да се преплете с този на Пенчо Славейков. Още по-малко знаем за Христо Белчев - любимия съпруг, приятел, наставник... Все още сме длъжници на паметта на обещаващия поет, остроумния сатирик, на пламенния патриот, превъзходния финансист и невинния политик Христо Белчев.

В тази книга представям на вниманието ви писмата, които Христо Белчев изпраща до съпругата си от Белград. Минали са 140 години оттогава. Писма - свидетелства - на съпруг, който е поставил на пиедестал и възвисил любимата жена. Те обикновено са без обръщение и завършват без подпис - като разговор, който прекъсва и започва отново оттам, където е спрял. Христо Белчев проявява загриженост и внимание към всичко, което засяга Мара, деликатен съветник ѝ е в сложни житейски ситуации. Мара Белчева получава сигурността, закрилата, признанието и преклонението пред добродетелите и способностите си от обичащия я Христо. Той има заслугата да я създаде, да я направи това, което тя е в следващите години - блестяща интелектуалка, поетеса, талантлива преводачка.

Публикуваме за първи път целия ръкопис на "Мисли" (заглавие, дадено от Иван Д. Шишманов), където ясно личи духовната нагласа на Белчев към философски разсъждения и афористично изразяване. Интересна и важно доказателство за несъмнения му литературно-аналитичен талант е статията му, посветена на "Цветя на злото" от Шарл Бодлер. Не е известно дали текстът е предназначен за публикация в този вид, или е част от по-мащабно изследване, както и поводът за написването му. Същото се отнася и за цикъла поеми, създавани преди 1878 г., на патриотична тематика, както и за някои от стиховете. които не са влезли в подготвеното от Пенчо Славейков издание. Поставяйки ги в контекста на епохата, с нивото на развитие на българската поезия и като ги сравняваме с творчеството на съвременниците на Христо Белчев - Стоян Михайловски, Стефан Стамболов,Цани Гинчев, Харалан Ангелов и други - можем да твърдим, че поетичните му творби не им отстъпват по литературни качества. Дори напротив, превъзхождат ги по начина и широтата на интерпретиране на идеите. Чуждите влияния, за които споменава и Пенчо Славейков, са осезаеми, но свидетелстват за натрупването на културни пластове и за явен стремеж за европеизация на българската тематика и поставянето ѝ като част от европейския литературен пейзаж. Ако Христо Белчев беше се отдал само на литературна дейност, то неговите постижения щяха да са сред най-добрите образци на следосвобожденската ни литература. Но съдбата е решила друго."

- Румяна Пенчева
Повече информация
ISBN 9789544749217
Тегло 0.3500
Цветност черно/бяла
Издател Кибеа
Корица мека
Размери 16х22
Брой страници 216
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Христо Белчев. Писма, публицистика, поезия
Вашият рейтинг