Количка

Баща ми, бояджията

От: Васил Цонев

​Имало едно време в Овча купел

Васил Цонев описва в „Едно време в Овча купел“ собственото си семейство, книгата излиза през 1970 г. Четири години по-късно режисьорът Стефан Димитров заснема филма-мюзикъл „Баща ми, бояджията“ по сценарий на автора.


​Имало едно време в Овча купел

То беше отдавна, много отдавна, когато въздухът трептеше от хиляди разноцветни пеперуди и ушите ми звънтяха от жужукането на майските бръмбари. Аз бях толкова малък, че можех да се люлея на вратата на кухненския бюфет, а стенният часовник беше мерило за недостигаемост.

Може би нещата съвсем не са били такива, каквито си ги спомням, и всичко това е най-чисто детско въображение.

Та къде има сега пеперуди, кой е чул от години да жужукне поне един майски бръмбар и как може да се люлееш на вратата на кухненския бюфет, който сега само с една ръка мога да съборя? Ами часовникът - не трака ли на равнището на носа ми?

Не, явно е, че всичко, което ще прочетете по-надолу, съвсем не е било такова и един истински разумен човек би го предал по съвсем друг начин, но какво да правя, когато, щом затворя очи, около мен затрептяват крилата на хиляди разноцветни пеперуди и майски бръмбари, окъпани от светлината на залеза?

***
Васил Цонев (1925 – 2002) е автор на над 2500 хумористични разкази и фейлетони, пише сценариите на 20 радиопиеси, 25 анимационни и 6 игрални филма и 1 сериал. Изявява се и като актьор в киното.

Първо Васил Цонев учи във Военната академия, след това завършва „Архитектура“ и известно време работи по специалността си. По-късно е редактор на вестник „Стършел“. Работи в Българската национална телевизия. Сътрудничи на периодичния печат, радиото, телевизията и кинематографията.
Повече информация
ISBN 9786197596670
Тегло 0.2220
Цветност черно/бяла
Издател Лист
Корица мека
Размери 13х20
Брой страници 160
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Баща ми, бояджията
Вашият рейтинг