Количка

Георги Господинов

Георги Господинов

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година, в Ямбол. Един от най-успешните млади български автори както в родината си, така и в чужбина. Творческата му биография започва с две поетически книги, веднага забелязани и оценени и от читателите, и от критиката: Лапидариум (1992, Национална литературна награда за дебют), Черешата на един народ (1996, Награда на Сдружение на български писатели за книга на годината; второ издание 1998). Следва Писма до Гаустин (2003). Неговият дебютен роман Естествен роман (1999, второ издание 2000) получава първа награда от Националния конкурс "Развитие" за съвременен български роман. Критиката го определя като "първият по рождение и по слава роман на поколението на 90-те" (сп. "Егоист").

Георги Господинов е участвал в международни литературни четения заедно с американския поет Джон Ашбъри и португалския нобелист Жозе Сарамаго в Коимбра, Португалия, както и с шотландския писател Ървин Уелш в София.

Негови стихотворения и разкази са публикувани в литературната периодика във Франция, САЩ, Германия, Дания, Унгария, Финландия, Гърция и в представителни антологии на българската литература издавани във Франция, Австрия, Германия и Македония.

През 2007 г. излиза стихосбирката му Балади и разпади и сборникът с разкази О, Хенри: 3 коледни истории с илюстрации, през 2011 г. - романът Физика на тъгата и сборникът с пиеси Апокалипсисът идва в 6 вечерта и D.J..

А първата му книга с литературна критика е Поезия и медия (2005), която можете да закупите от книжарница "Български книжици".

Редактор в "Литературен вестник".

Доктор по филология, литературовед в Института за литература при БАН. Преподавател в Нов български университет. Колумнист във вестник "Дневник".

Носител на наградата Аполон Токсофорос за 2005 г., връчвана на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Книги на Георги Господинов

12 Артикули

Настрой възходяща посока
на страница
 1. Избрани истории
  Георги Господинов
  20,00 лв.
 2. Балади и разпади
  Георги Господинов
  16,00 лв.
 3. В пукнатините на канона
  Георги Господинов
  18,00 лв.
 4. Времеубежище
  Георги Господинов
  20,00 лв.
 5. Всичките наши тела
  Георги Господинов
  14,00 лв.
 6. Сляпата Вайша
  Георги Господинов
 7. И други истории
  Георги Господинов
  12,00 лв.
 8. И всичко стана луна
  Георги Господинов
  13,00 лв.

12 Артикули

Настрой възходяща посока
на страница