Тези дни ми се четеше нещо леко, приятно и ненатоварващо. Не съм особено голям любител на романтичната проза, така че реших да бъде нещо от съвсем различно естество. Избрах си "Да изживееш норвежката мечта" на Ерик Дрегни от издателство Ера. Много ми харесаха предишните книги от тази поредица и веднага грабнах новото бижу. Ерик Дрегни, авторът на книгата, решава да замине за Норвегия, където да проследи и опише живота на прадедите си и как се е променила държавата днес.

Заедно с бременната си жена, събира багажа и се установява там като студент за една година. Книгата няма определен сюжет, по-скоро е пътепис. Хареса ми начина, по който е написана - неангажиращо, но интригуващо и най-вече, че освен положителните страни на живота, бяха описани и негативите.

Из страниците научих колко е трудно да заживееш в Норвегия, без да знаеш език и през какви премеждия трябва да преминеш, за да получиш мобилен телефон. Особено впечатление ми направи разнообразието от диалекти на норвежкия език и колко точен трябва да бъдеш в изговарянето на дадена буква, защото в противен случай се получават смешни недоразумения. И ако в "Радостта от живота по френски" четем за вкусни хрупкави кроасани и изискани вина, тук се запознаваме с традиционната храна в Норвегия - рибата. За първи път се сблъсках с толкова разнообразно меню на морските обитатели. Ще прочетем за риба треска, риба, която държана заровена в земята с месеци, рибена каша и какви ли не разнообразни начини за приготвяне на риба.

Основната напитка там е аквавит, който е силен алкохол, причиняващ главоболие, ако не си свикнал. Останалите алкохолни напитки са толкова скъпи, че се налага норвежците да ги прекарват контрабандно от Швеция.

Една от най-големите наслади, докато обръщах страниците, бяха описанията на невероятните им природни кътчета и пътища.

Авторът ни запознава с малките хижи в гората, очарованието на това да се качиш в кораб, където ще бъдеш "покръстен" с леденостудена вода на палубата, съзерцавайки отдалечените селца и градове в планините.

Определено взех решение някой ден да посетим Норвегия със съпруга ми и да се насладим на всяко едно от упоменатите места в книгата. Останалото от книгата няма да разкривам, за да ви оставя да се потопите в очарованието на детайлите и бита на норвежците. Различни са и много интересни. Ще прочетете за техните обичаи по Коледа, за живота им по време на мрачните дни, в които слънцето почти не изгрява и колко е трудно вървенето в снега, ако нямаш котки за лед.

След тази книга любовта ви към скандинавските страни се засили още повече!

 

Автор на текста: Вяра Недкова, книжарница "Хермес" - Пловдив