Малко известната писателка Лоуен Ашли получава шанс, който се случва веднъж в живота - полулярната авторка на бестселъри Верити Крофорд е изпаднала в кома и съпругът ѝ избира Лоуен да довърши започнатата поредица от книги. Отговорността е голяма, но това би променило живота ѝ, както и плачевното ѝ финансово състояние в момента. Нагърбвайки се с тази задача, младата авторка пристига в имението на Крофорд, за да прегледа записките, които до момента е направила Верити. Неочаквано обаче попада на неиздадена нейна биография, която изглежда доста плашеща.

„Бях пристрастена към него. Не съм сигурна дали беше здравословно – колко всеобхватно бях зависима от него. Но когато човек намери някого, който кара всичко лошо в живота му да изчезне, е трудно да не черпиш енергия и сили от този човек. Аз сякаш изсмуквах живителни сокове от Джереми, за да запазя душата си жива. Бях изгладняла и изсушена отвътре, преди да се срещна с него, но неговото присъствие ме хранеше. Понякога имах чувството, че ако го нямаше с мен, нямаше да мога да функционирам“.

Огромното имение, в което се случват какви ли не инциденти, засилва притеснението на главната героиня, че нещата не са такива, каквито изглеждат. Имали ли са наистина Джереми и Верити толкова перфектен брак, колкото ги описват всички? Доколко познаваме партньора, с когото делим общ дом, отговорността по отглеждането на дeцата ни и години брачен живот?

„В този момент разбрах, че е свършено. В този момент той разбра, че е свършено. За мъж, който смяташе, че познава жена си... Това беше първият път, когато той наистина разгада какво се крие в очите ми. И аз знаех, че колкото и усърдно да се опитвам да го убеждавам...той никога няма да повярва на моите думи.“

Колийн Хувър разкрива една непозната страна на Верити, каквато никой не е очаквал. Представя ни низ от мистериозни случки, карайки ни да се запитаме кой е злодеят в цялата ситуация. Автобиографията ли е ключът към разгадаването на мистериите и прочитането й ще ни даде ли отговорите, които търсим, или ще зададе нови въпроси?

Чувствата, които приплмават между Лоуен и Джереми по време на престоя ѝ в дома му, усложняват нещата за всички. Колкото и да се опитват да ги потиснат, емоцията и желанието надделяват. Тя е изправена пред избора дали да разкрие истината на Джереми за собствената му съпруга или да запази паметта ѝ непокътната.

Колийн Хувър създава толкова силно вълнение в нас, че сякаш сме на скоростно влакче. Книгата ни поглъща дълбоко страница след страница и у нас преливат всякакви усещания. Майсторски написан психотрилър, който дори след последната страница не ни оставя равнодушни. Една мистерия, която навлиза в дълбините на нашето тяло и ни обсебва изцяло.

 

Автор на текста: Кристин Атанасова, книжарница "Хермес" - Стара Загора