„Когато изборът е между нещо, което носи разруха, и нещо друго, което е несигурно, предпочитам да вървя към несигурното. Защото в тази несигурност се крие надежда.”

„Книжарката от площада на билките” е цял един свят, представен през погледа на жена, отдала се на копнежа да притежава книжарничката в прекрасното френско градче Юзес. Реализирайки го, тя не става просто собственик на търговски обект. Тя се впуска в приключение, което й дава възможност за срещи с много и различни хора, с които взаимно си помагат, споделят както радости, така и проблеми. Защото светът на книгите е необятен и правилният ключ (книга) може да отвори и разкрие вселени, в които да се потопим и открием правилния път.

„Да четеш не означава просто да разгръщаш страница след страница, а да отделиш време за думите. Време да се спреш и бавно да ги сдъвкваш, както се дъвче стръкче дива трева, което човек откъсва, бродейки в полето, и го слага в устата си. Означава да си съгласен да оставиш думите да си починат, както се оставя тестото за палачинки, и после отново да се върнеш към тях.”

Да си книжар не е просто професия или работа, то е призвание. Това е връзката между книгите и хората, между реалността и мечтите, които сме готови да сбъднем, опирайки се на кнгите и техните герои. "Книжарката от площада на билките" е едно признание към всички, обичащи професията си на книжар, но също и към всички, обичащи да четат и споделят.

Описанията на красотата на природата и съхранените обичаи допринасят за това да се потопим в атмосферата на френската провинция, да видим и почувстваме обичаите и нравите на едни хора, както отворени към света, така и прикрили болките и тревогите си. Един малък жест, една кратка, или недотам кратка история, споделени, чрез книгите и препоръчани от книжаря, помагат на всеки да открие и преоткрие себе си.... Само човек, който обича работата си, би могъл да разбере отдадеността и пламъка, които тази млада жена притежава и влага в това, което прави.

„Плаче само живият човек, както е жив и този, който се смее!”

Автор на текста: Веселина Радева, книжарница "Хермес" - Пловдив