Писателят Владимир Зарев и управителят на „Хермес“ Стойо Вартоломеев  посетиха Алботинския скален манастир край Видин.

 

 

 

Така символично те тръгнаха по стъпките на монаха исихаст – герой от историческото повествование на „Объркани в свободата“, който попада на същото място през Средновековието, за да постигне съвършенство във вярата.

 

„Манастирът, в който се скрих всъщност от себе си, ми беше препоръчан от моя духовен Учител боголюбимия отец Григорий и се наричаше „Възнесение Господне“. Той се намираше на половин ден път от престолния град Видин, в подножието на Балкана, беше забулен за намиране, непостижимо усамотен по своя замисъл, по своето устройство и близост до Бога ...

Освен схимонах, дал обет за мълчание, аз бях и исихаст и бях дошъл в манастира „Възнесение Господне“, за да постигна съвършенство, за да превърна вярата у себе си в извечна, магическа и нетварна светлина. Да надникна в невъзможното и нетленното, да зърна Таворската светлина.“

 

 

 

Алботинският манастир е бил действащ през 14 век, за което свидетелстват запазени фрагменти от стенописи и надписи. През 1927 година е обявен за „Паметник на културата“.

Днес, благодарение на дарители, са изградени 200 стъпала, които правят достъпа до него възможен. В подножието на светата обител има чешма с изворна вода и параклис. Там расте и изключително рядката билка росен, която лекува редица болести, включително и безплодие.

Владимир Зарев посещава манастира за първи път преди няколко години и мястото вдъхновява част от сюжета на „Объркани в свободата“. Сега, когато романът вече е факт, авторът се завръща в манастира, заедно със своя издател и редактор на „Объркани в свободата“ - Стойо Вартоломеев.

 

Пожелаваме на писателя и издателя това високо енергийно място да ги вдъхнови за нови творчески проекти.