От 27 декември 2019 г. Обществената библиотека в Теруел, Испания вече носи името на Хавиер Сиера. Писателят става неин патрон още през 2007 г., когато депозира по един екземпляр от всяко издание на своите книги, публикувани по цял свят. Колекцията „Заветът на Хавиер Сиера“ вече разполага с над 300 издания, 8 от които са публикувани на български език от ИК „Хермес“. По този повод писателят споделя:

„Първата ми читателска карта беше издадена от този дом на книгата. Тук започнах да си представям, че някой ден нещо написано от мен самия ще носи същата сигнатура като на книгите, които четях. За мен това е силно емоционален момент – да знам, че творбите ми, не само националните издания, но и международните, ще бъдат тук, на това място.“

Писателят има намерението да дари и всичките материали, които в процеса на работа са му помогнали в изграждането на неговите книги – тетрадки с бележки, фотографии, проучвания.

През целия си писателски път Хавиер Сиера не забравя откъде е тръгнал – нито първите си литературни пътешествия в библиотеката, нито любимите учители, които са подстрекавали любопитството му, нито мистериите, които крие собствената му земя. Със своите книги и журналистическа дейност авторът отдава почит на родното място. Заради тази отдаденост и вярност, заради това, че е „най-добрият културен посланик“ на Теруел и Арагон през 2017 г. получава почетния знак Кръст на Сан Хорхе (най-високия орден на автономната област), а през 2018 г. званието „Любимия син на Теруел“.

Наименуването на градската библиотека на името на писателя е поредния знак на благодарност заради подпомагането на дейността на институцията, както и признание на литературните постижения на автора. По време на церемонията Хавиер се обръща към децата и ги призовава да влязат в библиотеката, за да намерят книгата, която ги очаква. Защото според него всеки човек има по някоя книга, която приляга идеално на собствените му вкусове и индивидуалност.

А на самата библиотека пожелава да „завладее света чрез познание и любопитство“.