Хавиер Сиера е роден през 1971 г. в Теруел, Испания. Още на дванайсетгодишна възраст започва кариерата му в журналистиката – той участва в радиопрограма за деца. Завършва журналистика в Мадрид и работи за различни издания. Основател е на месечното списание „Нулева година“, директор на списание „Отвъд науката“ в продължение на 7 години, продуцент и говорител в различни радио- и телевизионни програми, включително и на научнопопулярната поредица „Други светове“. Със съпругата и двете му деца живеят в Мадрид.

Хавиер Сиера е единственият съвременен испански писател, чиито книги влизат в Топ 10 на класациите за бестселъри в САЩ. Творбите му са преведени на повече от 40 езика и вдъхновяват множество читатели, които в книгите търсят нещо повече от забавление или интрига. Натрупал богат опит от света на журналистиката, днес той посвещава времето си в изследване на исторически загадки и да пише за тях. Изпод перото му излизат множество популярни книги, сред които се отличават „Тайната вечеря“ (издадена в 42 държави), „Синята дама“ (публикувана в 20 държави), „Тамплиерските порти“. През 2017 г. получава престижната награда „Планета“ за романа си „Невидимият огън“, в който се изправя срещу енигмата на искрите на вдъхновението чрез едно необикновено търсене на свещения Граал.

Сред постиженията му в литературата се нареждат още множество призове – като „Награда на град Торевиеха за най-добър роман“ за „Тайната вечеря“. Двукратен носител е на международната награда Latino Book Awards – през 2007 г. в категорията „Най-добър исторически роман“ за „Синята дама“ и през 2011 г. в категорията „Най-добър приключенски роман“ за „Изгубеният ангел“. Отличието „Приемен син на Агреда“ получава през 2009 г. за популяризирането на живота на сестра Мария Хесус де Агреда – монахиня, която не е напускала своя манастир, но на която се дължи покръстването на хиляди индианци от Северна Америка чрез мистичната дарба за билокация, описана в „Синята дама“.

През 2017 г. Хавиер Сиера получава „Кръстът на Сан Хорхе“ – най-високото отличие на провинция Теруел. През 2018 г. е обявен за „Любимия син“ на своя роден град. И двете признания изтъкват приноса на работата му за „честта и доброто име на земята, където се е родил“.

Всичките му книги имат една обща цел: да служат на читателите като мост, през който те да преминават от този в други светове. И този път стъпва здраво върху солидно документирани научни и исторически загадки. Често авторът обяснява, че писателският му труд трябва да бъде възприеман като едно цяло: „Докато в книгите си с разследвания отправям значими въпроси към читателя, то в романите си впрягам въображението си, за да предложа отговори“. Сред личните му цели е да наблегне на факта, че окултното, крайните и ортодоксалните вярвания, магическото и свръхестественото са неизбежна част от нашата култура и трябва да бъдат изучавани, проверявани и знанието за тях да се разпространява. Творбите му са плод на тези усилия, превърнали Хавиер Сиера в писател със собствен отличим глас.