Кристина Кампос изучава хуманитарни науки в Автономния университет на Барселона. Завършва магистърска степен в университета в Хайделберг, където работи и като координатор на Международния филмов фестивал. След като се завръща в родината си, започва кариера във филмовата индустрия – професия, която съчетава с писане.

Дебютният ѝ роман, „Лимонов сладкиш с маково семе“, както и неговата филмова адаптация жънат огромен международен успех. С втората си книга, „Семейни жени“, Кристина Кампос става финалист на Награда „Планета“ за 2022 г.

След финала на Награда „Планета“  интересът към  „Семейни жени“ е неимоверен. Множество са срещите на авторката с почитатели и журналисти. Книгата ѝ едновременно забавлява и ни кара да се замислим върху много интимни въпроси. Какво се случва, ако желанието тласне една жена в обятията на чужд мъж, тя се влюби в него, но все още обича онзи невероятен човек, който е неин съпруг, а и изпитва обожание към общия им син? Любов, страст и желание. Три съставки, които могат да извисят живота, но и да създадат много усложнения. Точно това се случва с Габриела, главната героиня в тази книга, която усложнява живота си, когато се влюбва в любовника си и разбира, че в тази връзка има нещо повече от желание.

Ето какво споделя авторката за "Семейни жени":

 

 

 

Как се зароди идеята за Семейни жени?

Възникна, когато една моя приятелка ми каза, че не се гордее с това, че изневерява на съпруга си, и че започва да изпитва силни чувства към любовника си. Вдъхнових се от тази и други истории на мои приятели. Исках да разкажа какво е да си омъжена за прекрасен, интелигентен човек, да си създала здраво семейство и неочаквано да се появяви мъж, който те кара да преосмислиш целия си живот.

 

Тези приятели, чиито истории сте взели назаем, предупредиха ли ви да внимавате какво пишете?

Не, защото аз смених всичко – имена, професии, ситуации, нищо не води към тях. В своята работа Лус Габас (авторка на исторически романи и носителката на Награда „Планета“ от същата година – б. пр.) трябва да се затвори в себе си и да търси справочна литература, а аз трябва да говоря за истината. За мен писането е да казваш истината. Разбира се, можете да прочетете много книги по темата, но аз исках да отразя това, което се случва. Онези, които ми признаха за изневярата си, не ми говореха от еуфория, а напротив, те много добре осъзнаваха в каква каша се забъркват.

 

Това роман за изневярата ли е?

Преди всичко това е роман за сложността на женското желание и удоволствие. Онова желание, което с времето избледнява, макар че това не означава, че не можеш да имаш красива връзка със съпруга си. Но не както е било в началото, разбира се.

 

За романа си сте взели истории от приятели, но какво сте вложили от вас в „Семейни жени“?

Всичко и нищо. Моето алтер его, Габриела, чувства това, което чувствам аз. Мога да си представя себе си в ситуация, в която се влюбвам в някой интелигентен и интересен мъж, и би ми разбило сърцето дори да помисля за разбиване на семейството ми.

 

Съвместими ли са желанието, страстта и сексът с любовта?

Разбира се, че са съвместими. Това, което се случва, е, че когато сте женени от 15 години, съпружеската рутина и скуката на ежедневието убиват страстта. Можете да обичате много съпруга си, но желанието избледнява. Тогава, разбира се, сексът с нов мъж може да бъде много забавен. В това се крие смелостта да изневерите.

 

В романа любовта и изневярата вървят ръка за ръка. Но не става въпрос само за секс?

Мисля, че за жените е много трудно да отделят секса от чувствата. Моите приятелки, които са изневерявали на съпрузите си, не са го правили просто защото са искали да си легнат с някого. Кой ще прави любов с теб по-добре от съпруга ти, който те познава толкова добре и от толкова време! Освен това първите пъти с нов мъж никога не се получава добре. Това, което тези жени търсят, е да изживеят една красива любовна история и да се влюбят отново.

 

Първият ви роман – „Лимонов сладкиш с маково семе“, получи международно признание, както и филмовата му адаптация. С втория си роман сте финалист за Награда „Планета“. Какъв е ключът към успеха ви?

Мисля, че седемдесет процента от успеха ми се крие във факта, че съм много трудолюбива жена, т.е. винаги работя над средното ниво. Много работа, много, много, много, без да спирам, обичам това. Например за този роман работих в продължение на три години по шест часа на ден, от понеделник до петък. Като работа в офис.

 

Какво в „Семейни жени“ впечатли журито на Награда „Планета“, за да ви присъди второто място?

Не бях включена в списъка на победителите заради това, че съм страхотна писателка, а защото задълбавам в съвременните бракове. В днешно време има много еротични романи, но е по-трудно да се намери интимна литература. В този смисъл, пишейки книгата, съм се разкъсвала емоционално отвътре, разголвала съм се и точно тази искреност е била оценена. Те възнаградиха това, автентичността да пишеш истината на теми, свързани с нашата интимност, с женската сексуалност.