Около романите на Блага Димитрова винаги има интересни драматични истории, които съпровождат публикуването им. Например романът „Лице“ е бил „заключен“ в Сливенския затвор, скоро след издаването му. Защото тогавашната власт се е страхувала подобен текст да достигне до хората.

Историята на „Лавина“ не е по-малко любопитна.

Тя започва през 1968 година, когато от Българската кинематография обявяват конкурс за сценарий. Блага Димитрова пише сценария „Лавина“ и печели. Но Държавна сигурност забранява да й се даде първа награда. Отличен е вторият в конкурса – Богомил Райнов, писател близък до комунистическата номенклатура. Оказва се, че Райнов и Блага имат стара вражда, която е помогнала да се стигне да това решение.

През 1970 година обаче Блага Димитрова решава да превърне забранения сценарий в книга. Ако не бе забраната, романът „Лавина“ нямаше да съществува. Тя се захваща за работа и само след месец-два връчва напълно готовия ръкопис на съпруга си Йордан Василев за мнение. Той я насърчава да го издаде и „Лавина“ е отпечатан за първи път през 1971 година.

А как се стига до идеята за сюжета? През 1965 година Блага Димитрова отива в хижа „Рай“ под връх Ботев. Там попада на компанията на алпинисти, които разказват за преживяванията си в планината, включително и за гибелта на свои колеги под лавини. Различните истории вдъхновяват авторката първо да напише и стихотворението „Лавина“, което е включено в стихосбирката „Обратно време“.

Решителният тласък за Блага да напише историята, е един инцидент, който се случва на 16 декември 1965 г. - при Мальовица 11 алпинисти загиват под лавина.

Интересното е, че след публикуването на романа „Лавина“, писателката получава много предложения за заснемане на филм по книгата. Тя обаче е обещала, че филмът ще бъде направен от режисьорското семейство Ирина Акташева и Христо Писков. Изминават 8-9 години, докато заснемането стане факт и през 1982 година филмът вижда бял свят. И книгата, и екранизацията се радват на голям успех, а романът е преведен на много езици.

Ако искате да се потопите в историята на „Лавина“, може да го направите ТУК.