За магията се разпространяват всякакви представи, но много рядко те ще ни покажат нейната същност.  Затова можем само да се радваме, че по рафтовете на книжарниците книгите на Ерин Моргънстърн намират своето място.

„Нощният цирк“ определено е една различна книга. Още в началото става ясно, че действието се развива в продължение на години, но през цялото  пътуване из страниците се усеща духът на цирка, който е жив и има собствена цел. Едно магично място, скрито зад завесата на илюзията. Ако повечето илюзионисти се стремят номерата им да изглеждат като истинска магия, в нощния цирк магията умишлено се представя като забавен трик.

Да изберем главен герой би се оказало трудна задача. Всички участници в цирка имат точно определено място и нито едно ъгълче от  него не е оставено без смисъл. 

Марко и Силия са обречени животът им да започне и отмине в цирка, където всеки се опитва да надмине другия, без да знае срещу кого застава. Това не е битка лице в лице, но в никакъв случай не е по-лека. Циркът живее, за да създават Марко и Силия грандиозните си номера, с които едновременно да се надминават и да завабляват посетителите. Докато не се разпознаят и привличането помежду им причини тежки последствия за някога величествения цирк.

„- Магията – повтаря мъжът в синия костюм, превръщайки думата в смях. – Това не е магия. Това е светът в неговия истински вид, но само малцина намират време да спрат и да го забележат. Огледай се наоколо – и махва с ръка към околните маси. – Нито един от тях няма дори представа от нещата, възможни на този свят, а което е по-лошо – никой от тях няма да те чуе, ако се опиташ да го осветлиш по въпроса. Искат да вярват, че магията е просто хитра измама, защото мисълта, че може да е истинска, ще ги държи будни нощем, изпълнени със страх от собственото си съществуване “.

Всички обичат цирка. Макар че ги е страх да повярват в истинската магия, няма как да не обичаш нещо, което дори чрез илюзия ти разкрива нива на съществунане, различни от това, на което се намираш. А забележиш ли  магията зад триковете, светът започва да се променя пред очите ти.

Автор на текста: Пламена Иванова, книжарница "Хермес" - Пловдив