„Удавниците“ ме среща за първи път с Дженифър Макмеън и със сигурност няма да бъде за последен! Мистерията, призрачната атмосфера и майсторски вплетените времеви линии определено подсказват за изключително интересен роман.

Още с отварянето на книгата имах предчувствие, че съм направила добър избор  за четиво. Силно впечатление ми направи фактът, че авторката е постигнала хармония в съчетаването на свръхестествена, призрачна история със семейна драма. Обикновено в такъв тип романи главните герои и действието ни отвеждат  в изоставена, страховита къща, която кара косъмчетата на врата ти да настръхнат. В тази история обаче централно място заема един на пръв поглед обикновен басейн, в който тече лековита изворна вода, но с всяка следващата страница се убеждаваме в противното.

Семейството на Лекси и Джакс е привидно нормално, но около тях витае странна аура,  а те винаги си затварят очите за проблемите. Странно е, когато семейството губи невръстната сестра на майката на Лекси и Джаки - малката Рита, именно в този басейн, а семейството им продължава живота си постарому и никой не взима мерки за обезопасяването на зловещия басейн. Странни неща се случват около това място и дори според местните жители то носи проклятие, но някак въпреки това успява да притегля хората към черните си води, изпълнявайки най-съкровените им желания. Двете сестри често се ужасяват от него, заради зловещата му история и удавянето на леля им и странните неща, случващи се нощем около него.

Снимка: книжарница "Хермес" - Стара Загора

Лекси и Джакс имат много силна връзка, но тя не успява да устои на времето и обстоятелствата. Джакс се отдалечава от по-голямата си сестра, игнорира я и се опитва да я изтрие от живота си, докато един ден не получава редица обаждания от нея, без да знае, че те ще бъдат последните от Лекси, защото Лекси е загубила живота си при удавяне в басейна. Връщайки се в Спароу Крест, Джаки се натъква на странни бележки, оставени от сестра й, които се опитват да разкрият мистерията около басейна. Джаки поема по пътя на опасно разследване, което я кара да смята, че губи здравия си разум.

Паралелно с историята на двете сестри, авторката ни връща в 1929г. и ни среща и с Етел Монро. Етел е на 37 години и копнее за дете, но за жалост не успява да дари мъжа си с такова. Един ден съдбата отвежда Етел и съпруга й в модерен комплекс с естествени извори. Още с пристигането тя научава за  свръхестествените способности на водата и тя, също като останалите хора, отива да отправи молбата си към водата без да знае, че водата дава, но и отнема също толкова, колкото е дала. Четейки историята на Лекси и на Джакс много факти за басейна и водата в него остават забулени в мистерия. От друга страна миналото в лицето на Етел дава много отговори. Точно чрез тези препускания във времето си даваме ясна представа за таланта на Макмеън.

Отворете широко очи и се подгответе за скок в дълбоката, черна вода на басейна, за да видите какво се крие на дъното му, но по пътя не забравяйте: „Внимавай какво си пожелаваш!"

Автор на текста: Кристияна Макавеева, книжарница "Хермес" - Бургас