Очаквайте "Лимонов сладки с маково семе" от Кристина Кампос на 22 януари!

Лимонов сладкиш с маково семе от Кристина Кампос

Един час по-късно, когато отвориха пещта, от нея ги лъхна мирис на току-що изпечен хляб и този мирис бавно погали душата на нашата героиня. Затвори очи и вдъхна аромата, изпълващ я с носталгия. Ароматът от детството й. Ароматът на дома й.
От „Лимонов сладкиш с маково семе“

 

Перфектната рецепта за студените зимни дни

Зимата е времето за стоплящи сърцето истории, които да ни помогнат да забравим минусовите температури и да запазим уюта на отминалите празници. Ето защо ви каним на една омагьосваща разходка из остров Майорка с история за две сестри, едно неочаквано наследство и сладкиш, за който всички говорят.

 

За книгата

В малко селце във вътрешността на остров Майорка Анна и Марина се срещат след петнайсетгодишна раздяла, за да продадат мелницата и пекарната, които са наследили от напълно непозната жена.
Двете са сестри, но съдбите им са коренно различни. Анна се радва на луксозния си живот, но е омъжена за човек, когото вече не обича. Марина работи в страни от Третия свят като сътрудник на „Лекари без граници“.
Неочаквано Марина решава да остане на острова, за да разбере коя е жената, оставила им такова щедро наследство. В търсенето на отговори тя ще разкрие стари семейни тайни, ще се научи да пече хляб и ще се сближи отново със сестра си. Заедно може би ще успеят да наваксат изгубените години и да възродят пекарна „Кан Моли“.
Но дали ще открият тайната съставка на любимия на всички лимонов сладкиш с маково семе?

За авторката

Кристина Кампос - автор на Лимонов сладкиш с маково семе

Кристина Кампос е родена в Барселона. Завършва хуманитарни науки в Барселона, а след това учи в Хайделберг, Германия, където работи и като координатор на Международния филмов фестивал. След завръщането си в Испания започва работа в киноиндустрията и вече десет години се занимава с организиране и провеждане на кастинги за филми и телевизионни сериали. „Лимонов сладкиш с маково семе“ е първият й роман, който бързо й печели световна слава.

 

3 интересни факта за „Лимонов сладкиш с маково семе“

1. По книгата ще бъде направен филм
„Лимонов сладкиш с маково семе“ е първият испански роман, избран да бъде представен на Международния филмов фестивал „Берлинале“, по време на който се разглеждат подходящи за екранизация книги. Правата за филмирането вече са закупени, самата Кристина Кампос работи по сценария, а режисьор на продукцията ще бъде многократно награждаваният Бенито Самбрано.

2. Пекарната „Кан Моли“ наистина съществува
Макар историята на двете сестри в романа да е художествена измислица, основното място на действието – пекарната „Кан Моли“, наистина съществува. Истинското й име е Panadería pastelería Ca’n Molinas (Пекарна и сладкарница „Кан Молинас“) и се намира във Валдемоса, Майорка. Пекарната е създадена още през 1920 г. и през почти стогодишната си история печели признанието както на критиците, така и на многобройните си посетители.

3. Всеки може да си направи легендарния сладкиш
Рецепта за лимонов сладкиш с маково семе

Необходими продукти:
настърганата кора на 2 лимона
30 г маково семе
350 г пълнозърнесто брашно
200 г кафява захар
250 мл пълномаслено прясно мляко*
200 г масло
3 яйца
1 пакетче мая на прах
1 ч. л. сол

*Можете да замените прясното мляко с кисело и сухата мая с бакпулвер. Както и останалите продукти по ваша преценка. 
За да се получи превъзходният сладкиш, за който Кристина Кампос разказва обаче, ви е нужна една тайна съставка. Коя е тя – ще разберете в книгата „Лимонов сладкиш с маково семе“!

 

Вижте повече за книгата на Кристина Кампос тук.