Джейн Харпър е родена в Манчестър, но се премества със семейството си в Австралия, когато е на осем. Получава австралийско гражданство, след което се завръща във Великобритания и завършва английски и история в университета в Кент, а после специализира журналистика. В момента живее и работи в Австралия.
Дебютният й роман „Сушата“ се появява на пазара в началото на 2017 г. и попада в класациите за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“, печели редица награди и високата оценка както на критиците, така и на читателите. Правата за филмиране на романа са закупени от продуцентската компания на Рийз Уидърспун.

джейн харпър

Историята за създаването на романа „Сушата“ е почти толкова интригуваща, колкото и самата книга. Можете ли да ни разкажете повече?
Написах черновата за „Сушата“ като част от 12-седмичен писателски курс през 2014 година и по онова време не си представях, че може да бъде публикувана. Но понеже работя най-добре, когато имам крайни срокове, си поставих за цел да завърша романа до април 2015 г., за да се включа в един ежегоден конкурс за непубликувани ръкописи. Дори тогава единствената ми цел беше да получа полезна обратна връзка от журито и да си докажа, че мога да завършва един роман. За моя изненада, през май 2015 г. разбрах, че съм спечелила конкурса и съвсем скоро правата за публикуване на романа бяха продадени в над 20 държави. Не съм и мечтала за такъв успех и все още има моменти, в които всичко ми се струва нереално.

Но въпреки че „Сушата“ е първата ви художествена творба, вие имате дългогодишен опит в писането.
Да, повече от 13 години работех като журналист във Великобритания и Австралия, така че бях свикнала да пиша по стотици думи на ден по всякакви теми. Винаги съм си мечтала един ден да напиша книга, но все не ми достигаше време или дисциплина, за да се захвана сериозно. Най-накрая осъзнах, че трябва сама да си ги осигуря. Първо написах кратък разказ, който бе публикуван в художествения раздел на списанието, в което работех. Това се оказа искрата, която ме вдъхнови да започна романа. Структурата и очакванията към мен по време на писателския курс допълнително помогнаха да бъда постоянна и да завърша ръкописа.

сушата джейн харпър

А опитът ви като журналист допринесе ли за изграждането на книгата?
През годините работата ми като журналист ме е срещала с различни хора, проблеми, прослойки на австралийското общество. Благодарение на срещите ми с хората в малките градчета, осъзнах колко свързани са съдбите на жителите в такива населени места и колко силно разчитат на подкрепата на общността и на самите себе си – за добро или за лошо.
Заради работата си бях свикнала да пиша регулярно и сравнително бързо, да пиша по-скоро за читателя, отколкото за себе си и да не се страхувам от празния лист.

Малкият град, в който се развива действието в „Сушата“ е описан много реалистично. Откъде почерпихте вдъхновение за създаването му?
При физическото описание на мястото се фокусирах върху конкретни характеристики, които подчертават, че действието се развива в Австралия. Що се отнася до отношенията между хората в общността обаче, мисля, че те са много по-универсални и за тях черпех вдъхновение от различни места, които съм посещавала в различни части на света. Исках книгата да бъде за Австралия, защото наистина чувствам това място като свой дом. Но фактът, че съм родена и живяла другаде, ми позволява да се поставя и в ролята на страничен наблюдател и да дам малко по-различна гледна точка върху австралийската действителност.

След „Сушата“ имате още два издадени романа. Какво можете да ни разкажете за тях?
Вторият роман отново включва Арън Фолк. Този път той се оказва в друга част на Австралия, но мистериите и скритите тайни го намират и там. Интересно ми е да видя как ще се развие като персонаж, но не съм сигурна дали ще продължа да пиша за него. Може би няма да се превърне в герой на цяла криминална поредица, но не изключвам възможността да се върне в някоя от следващите ми книги. Третият роман е напълно самостоятелен, но отново е в жанра на криминалния трилър.

Това ли са книгите, които предпочитате да четете – криминални трилъри и мистерии?
Чета различни жанрове, но обожавам книгите, които ме държат в напрежение до края и ме карат да мисля, да се съмнявам какво ще се случи... Неочакваната изненада в края на историята е любимият ми завършек за един роман!

 

Вижте повече за книгата на Джейн Харпър тук.

 

Източници: bookpage.com и thegarretpodcast.com

Снимка на авторката: Никълъс Пърсел/ Nicholas Purcell