Постите вече започнаха и сме сигурни, че доста от вас търсят с какво да разнообразят менюто си. Да постиш отдавна не означава да ядеш само хляб, картофи и боб. Все повече хора търсят вкусни рецепти, които да си приготвят и след края на постите. Ние имаме 4 предположения за вас от нашите кулинарни книги, които със сигурност ще разнообразят менюто ви дори и да не постите.

„И замириса на бабини гозби и спомени“

Още първата рецепта в новата книга от Ивинела Самуилова и Илиана Николова е постна. Тя преплита традиционен български вкус с идеална и много изкушаваща идея за постно ястие.

Баницата с кисело зеле на баба Пала (Павлина) от село Шума, община Годеч

Това е най-простичката рецепта за тесто с мая. В кладенчето от пресято брашно (изберете такова, което се точи лесно) слагаме 1 ч. л. сол, 1 с. л. оцет, 2 с. л. олио. В 200 мл хладка вода разтваряме ⅓ кубче прясна мая, 1 с. л. захар и наливаме в кладенчето. Добавяме още 200 мл вода. Използваме 1 кг брашно, но за баницата отива по-малко. От 2 кг стават 3 баници.

Тестото се дели на 8 топки. Слепваме ги по 2, като мажем между тях и отгоре с олио. Зелето предварително е задушено с олио, вода и черен пипер в тиган под капак. Буркан от 800 мл, натъпкан с кисело зеле, е достатъчен за 2 баници.

Разточваме тънки кори, колкото и както можем. Моята техника е смесена – първо точилка, после въртя във въздуха като виртуоз баничар (много е забавно – ако не за мен, поне за околните), после мятам на точилката и тегля тънката кора вече по краищата, накрая доразтеглям на масата. Милата ми баба би си умряла от смях с мен. Тя си я точеше с точилката от начало до край. Трябва да опитам някой ден... Ръсим олио и зеле. Завиваме на руло и после в тавата (вита баница).
Последен щрих – ако не постите, намажете я с кисело мляко, преди да я сложите да се пече. Кората остава мека и еластична. Баба правеше така. И не чакате да втасва. Тя си е втасала достатъчно, докато сте се мотали да точите, а и продължава във фурната. Слагате я в студена фурна и включвате на 180°С.

След изпичане я завийте с кърпа. Не се пръска с вода. Влагата от излизащата пара е достатъчна. Аз слагам 2 кърпи и между тях найлонов плик – да държи влагата вътре.

Рецептата е предоставена от Марияна Недева-Димова.

„Храна, здраве и щастие“

В тази книга Опра Уинфри е съчетала вкусното и здравословното. Има доста идеи за ястия, от различни части на света, които могат да допълнят превъзходно вашата тетрадка с рецепти. За следващата постна идея Опра споделя, че за първи път я е опитала в Индия.

„Пилаф с гъби смръчкула“

Продукти

15 г сушени гъби
13/4 чаши гореща вода
1 чаша бял ориз „Басмати“
1 с.л. Олио
½ ч.л. гарам масала (индийска подправъчна смес)
1 глава лук, ситно накълцена
2,5 см корен джинджифил, настърган
3 скилидки чесън, настъграни
¾ ч.л. сол
Шепа листа пресен кориандър, накълцани
1-3 малки зелени люти чушки, накълцани

В купа залейте гъбите с горещата вода. Затиснете с чинийка или купичка и оставете да киснат 30 минути, извадете гъбите с друга купата, а течността прецедете през дина цедка в отделна купа.

През това време накиснете ориза в студена вода за 30 мин. Отцедете и го измийте. Загрейте олиото в тенджера с дебело дъно на умерен огън. Прибавете гарам масалата и бъркайте за 30 секунди, за да пусне аромата си. Добавете лука и гответе около 7 минути, докато омекне и се позапържи. Прибавете джинджифила и чесъна и бъркайте около 2 минути, докато пуснат аромата си. Сложете отцедения ориз, увеличете котлона на висока степен и бъркайте една минута. Добавете гъбите, водата, в която са киснали, и солта и оставете да заври. Намелете огъня на умерен към слаб, поставете капак и гответе за 15 минути. Изключете котлона и оставате 10 минути, след което разрохкайте ориза с вилица. Прехвърлете го в купа за сервиране с кориандъра и лютите чушки и поднесете.

„Суперхрани всеки ден“

Джейми Оливър е един от любимите готвачи на много хора по целия свят и той винаги предлага разнообразни идеи за това какво да сложим на масата си. В „Суперхрани всеки ден“ има веган рецепти, които без проблем може да се приложат към вашето постно меню.


„Енергийни топчета с фурми, како и тиквено семе“

Продукти:

70 г тиквено семе
20 г пукан кафяв ориз или киноа
50 г цели бадеми
80 г фурми
1 см парче прясна куркума или ½ ч.л. мляна
½ ч.л. канела
1 препълнена ч.л. какао
1 ч.л. ванилов екстракт
½ с.л. мед
1 портокал

В кухненски робот смелете 40 грама тиквено семе на много ситно и го пресипете в чиния. Сложете останалото тиквено семе и пукания ориз или киноа в кухненския робот, добавете бадемите и фурмите (преди това отстранете костилките) и смелете ситно. Обелете и добавете настъргания на ситно пресен корен куркума или куркумата на прах, канелата, какаото и щипка морска сол. Смелете отново и прибавете ванилията, меда и сока на половин портокал. Разбивайте още 1-2 минути, като спирате от време на време, за да остържете сместа от стените на каната и да добавяте още малко портокалов сок, ако е необходимо. Отнема известно време, за да се получи еднородна смес, така че проявете търпение и оставете кухненския да си свърши работата.

Разпределете сместа на 24 топчета, като ги оформите с мокри ръце, а след това оваляйте в ситно смлените тиквени семки. Раздрусайте чинията, за да се овалят добре, и ги оставете там, докато ви потрябват. Съхранявайте ги в съд с херметическо затваряне до 2 седмици.

„Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи“

За финал ще ви предложим една бърза рецепта за постно ... смути. Както и да звучи това, то е възможно, вкусно е и много полезно. Една бърза напитка, с която да утолите жаждата и глада си по време на постите.

„Смути от горски плодове“

Продукти:
(за 1 порция)

4 ягоди
10 малини
Шепа боровинки
50 мл портокалов сок
50 мл ябълков сок
3 стръка мента, на 2 от които само листата
Сокът на ½ лимон

1. Сложете ягодите, малините и боровинките в блендера. Сипете портокаловия и ябълковия сок. Добавете листата мента и разбийте. Прибавете лимоновия сок в сместа.
2. Налейте смутито в чаша и поднесете веднага със стръка мента.

Снимки:
„Суперхрани всеки ден“ : Jamie Oliver Enterprises Limited, 2015
„Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи“: Jamie Orlando Smith 2016