Любимият топготвач на милиони хора по света се завръща с нов уникален проект - „Рецепти с 5 съставки“. Книгата събира 130 рецепти, които лесно и бързо може да приготвите у дома без да правите компромис с вкуса и качеството на ястията. 
Ето какво разказва Джейми Оливър за своята 20-та издадена книга, която се нареди сред най-продаваните заглавия за изминалата година.

Jamie Oliver-picture

Разкажете ни повече за „Рецепти с 5 съставки“. Как се роди този проект? 
Отне ми 20 години да я завърша, но някои книги просто искат да бъдат написани. Първо създадох рецептите с четири съставки, но осъзнах, че нещо липсва. Около 70% от книгата беше готова и ми се струваше, че е добра, но никой не иска да купи просто „добра книга от Джейми Оливър“.
Докато работех по нея си мислех за социалните мрежи като Pinterest, например, където хората не търсят решения, а идеи. Затова и в крайна сметка „Рецепти с 5 съставки“ не е фокусирана само върху създаването на едно ястие от началото до края. Книгата е изпълнена и с идеи за импровизации, с които да разнообразим обичайния начин, по който приготвяме храната си.

Джейми Оливър Резепти с 5 съставки

А защо точно 5 съставки?
Причината не е защото имам пет деца, а защото, когато използваш само пет съставки, можеш да бъдеш по-структуриран в готвенето. Така се премахва и бариерата, която много хора срещат, при приготвянето на едно ястие от нулата – дългият списък със съставки. Рецептите в книгата са много лесни за запомняне и в повечето случаи поне няколко от продуктите вече са налични в дома ви. 
Освен това, когато менюто съдържа по-малко съставки, хората обръщат повече внимание на това, което ядат и започват да се хранят по-здравословно.

Джейми Оливър Рецепти с 5 съставки - рецепта за пушена сьомга

„Рецепти с 5 съставки“ е двадесетата Ви издадена книга. Как се чувствате като се връщате назад към предишните проекти?
Преди няколко дни гледах първата си книга – бях на 23 години тогава, почти хлапе. Все още смятам, че книгата е хубава. Тествах всяка рецепта от нея. Бях наивен и неопитен, но знаех, че хората имат нужда от такава готварска книга и тя наистина беше невероятно успешна. Двадесет книги по-късно все още съм въодушевен и все още уча нови неща.

Освен кулинарните книги, Вие имате телевизионни предавания, ръководите бизнес, работите с неправителствени организации по различни каузи, имате голямо семейство... Как успявате да намерите баланс между работата и личния живот? Остава ли Ви време за почивка?
Единственият начин да постигна такъв баланс е като спазвам стриктен график. Има хора в моя екип, които ми помагат да планирам времето си, за да не пропусна важните моменти с децата си. Уикендите също са запазени за семейството ми. Работя много, но винаги се старая да прекарвам достатъчно време у дома. Играя с децата, седя в градината със съпругата си, бера билки, слушам музика.
Всеки ден ми се иска да не бях толкова известен. Но имам късмета да работя с прекрасен екип. Заради книгите и предаванията ми повече хора започнаха да пазаруват по-здравословно. Работата ми е страхотна и съм благодарен за това. Мисля, че тайната на щастието е да бъдеш благодарен.


Вижте повече за новата книга на Джейми Оливър тук.