„Но ако има едно нещо, което съм научила през годините, то е, че и да си сигурен в нещо, нямаш гаранция, че то е истина.“

„Последната изчезнала“ – най-новата книга на авторката Джо Спейн, известна на читателите с „Перфектната лъжа“, ни разказва една обсебваща история действието, на която, се развива в  малко градче в далечна Лапландия. 

Копе, Лапландия – под замръзналата повърхност на езеро е открит трупът на младата англичанка Вики.  Брат ѝ Алекс Евънс заминава за Лапландия, за да прибере тялото на сестра си и да разбере какво е довело до смъртта ѝ. Така се запознава с полицейската служителка Агата, която ръководи разследването. Още две жени са изчезнали безследно през последните години и Агата е убедена, че зад смъртта на Вики се крие нещо повече от привидното.

„ – Запомни това. Защото, щом си се чувствал по този начин, тя го е знаела. Човек винаги знае, когато е обичан.“

Джо Спейн умело си служи с думите и пренася читателя на мястото на престъплението. Всеки неин герой е жив и пълнокръвен, а сюжетът е стегнат, без излишни подробности, като в същото време в романа има постоянна динамика. Използвайки подхода с преплитането на миналото и настоящето, авторката предава историята в цялата ѝ пълнота. Двете времеви линии вървят паралелно и следват хронологичния ред на събитията.  

„Последната изчезнала“ е трилър, който няма да ви остави безразлични и ще държи сетивата ви постоянно нащрек. Защото в красивото и идилично лапландско градче нищо не е такова, каквото изглежда и всеки жител на Копе има мотив за престъпление. Тайни, заровени дълбоко в миналото, изплуват наяве в настоящето, заплашвайки да връхлетят като снежна буря така спокойното и красиво място. Лъжи, интриги и предателства се преплитат в шеметен кръговрат, за да позволят на истината да изплува от дълбините на замръзналото езеро. 

Започнете ли да четете „Последната изчезнала“ няма да искате да спрете, докато не стигнете последната страница. А там, на дъното на замръзналото езеро, ви очаква среща с истината, заради която си заслужава да се борим и която винаги побеждава.

Автор на текста: Темелина Трайкова, книжарница „Хермес“ - Стамболийски