Филип е богат британец, управляващ семейния бизнес. Очарователен мъж, който скача от полет на полет за осъществяването на поредната сделка. На един от тези полети среща Шарлът - млада и красива преподавателка. Пленена от него, тя се отказва от призванието си на учител и заживява на красив архипелаг Флорида Кийс заедно с него. 

„През онези седмици в самото начало често се чудех какво беше привлякло Филип към човек като мен. Макар да идваме от двата срещуположни краища на спектъра, срещата ни се случи някъде по средата. Мъж като него можеше да има всяка която пожелае, а той избра мен. По някакъв начин бях убедена, че нашите споделени истории ни свързват- и ни предпазват.“

Двамата се сгодяват и всичко изглежда като в красива приказка. Дългите му пътувания в началото не са проблем, но постоянното отсъствие започва да ѝ се отразява зле. Шарлът прекарва дълго време сама, на чуждо място и сред непознати хора и сватбата им започва да ѝ изглежда като нещо твърде далечно и неподходящо в момента. Дали моментното им влюбване е истинско и дали връзката им ще издържи на времето и разстоянието? Въпроси, които се вмъкват в съзнанието ѝ и не ѝ дават покой.

„Може би моето собствено решение беше продиктувано от подобна вина и нужда за изкупление,но щом веднъж го взех, връщане назад нямаше. Всъщност не исках да се връщам назад. Така стоят нещата с предателството. По природа то е заплетено и податливо, спрямо всяка индивидуална история. Което невинаги означава, че обичаш един човек повече от друг. За някои резултата е, че сърцето ти се разбива на две.“

Шарлът се запознава с Бен - привлекателен мъж и самотен баща, който се оказва приятел на Филип. Колкото повече време прекарват заедно, толкова по-ясно става и за двамата, че има силно привличане помежду им. Топлината и близостта, които толкова много ѝ липсват с Филип, тя открива в неговия най-добър приятел. Топлите чувства се превръщат в любов, а изборът, който трябва да направи, е неизбежен.

„Всяка капчица сила напусна тялото ми и думите на Либърти ми припомниха някогашното минало, което бях скрила надълбоко в едно чекмедже. Една продължителна върволица от загуби, която ме беше превърнала е недоверчив човек, така че сама се обграждах с хора, които си тръгвах; хора, които остават на безопасно разстояние. Но в последно време историята се беше променила. Не можех да виня Филип за нашето прегрешение. Виновна бях аз.“

Избор между това, което желае и това, от което се нуждае. Съдбата не ѝ оставя много време за това. Жестоката реалност я връхлита така, както ураганът удря красивия архипелаг и след неговата опустошителната мощ, нищо вече не е същото. Изборът е направен, а чувствата са забранени.

„Какъв е смисълът от всички тези чувства, когато могат толкова лесно да ти бъдат отнети?“

„Това не е краят“ е красиво написан разтърсващ роман, преплитащ съдбата на хора преживяли много болка и загуба. Въртележка от чувства и емоции поставя героите пред съдбовни решения и изпитания. Тъжната истина и познатото клише, че след всяка буря изгрява слънце , а след всяка болка идва ново начало, в тази история е напълно вярно.

 

Автор на текста: Десислава Комитова-Воева, книжарница „Хермес“ - Стара Загора