"Валсът на хормоните" е книга, посветена на най-важното и крехко равновесие, което определя женското здраве: хормоналния баланс. А знаете ли, че хормоните са много тясно свързани със съня? Вижте повече по тази тема в един кратък откъс от книгата на д-р Наталия Зубарева.

Връзката на съня с хормоните

Откъс от "Валсът на хормоните"

И така, да говорим по същество. Хормони като мелатонин, серотонин и допамин влияят върху мотивацията, настроението, съня, апетита и теглото. Огромно значение също така има и оптималното ниво на соматотропина, хормона на растежа, тъй като неговият недостиг води до натрупване на мазнини. С хормона на стреса, кортизола, се получава обратното – при завишените му стойности протеините се разграждат, а мазнините се натрупват.

Серотонинът и допаминът са невромедиатори – те отговарят за предаването на сигналите между нервните клетки. Мелатонинът е тясно свързан с циркадните ритми.
Сънят играе важна роля при регулирането на всичките тези хормони. Докато спим, организмът извършва, така да се каже, основен ремонт, по време на който освен всичко останало се секретират много необходими хормони, а нивото на ненужните се понижава.

Ако човек спи малко, това нарушава производството на лептина и грелина – хормоните, които отговарят за усещането за ситост и глад. Когато недоспиването става системно, нивото на лептина се понижава, а на грелина се повишава. Вие изпитвате остро чувство на глад и често сте склонни да преяждате. Ако сте си легнали в полунощ, в един или в два часа през нощта, знайте, че сте оставили организма си без най-активно изгарящите мазнините хормони и сте се сдобили с хормонален дисбаланс с всички произтичащи от това последствия. Многобройни изследвания доказват, че хората, които спят по-малко от седем часа в денонощие, 4,5 пъти по-често страдат от наднормено тегло, затлъстяване и депресия. Това ли искате?

Ако пренебрегвате правилата на царството на Морфей, рано или късно последствията от недоспиването ще се проявят, като ви ударят точно в най-слабото ви място. А както е известно, където е слабо, там се къса. Мелатонинът се произвежда от епифизата, която се нарича още „трето око“. За една нощ се изработва около 70% от денонощното количество мелатонин. Този хормон помага на организма да следва биоритмите, да се приспособява към най-различни условия на живот, към смяната на деня с нощта, да спим добре и дълбоко. Ала най-важното му свойство се изразява в друго. Спомнете си колко често се е случвало да си легнете болна, а на сутринта сте се събуждали и сте се чувствали значително по-добре. Или например връщате се вкъщи след козметични процедури и се стараете да не се мяркате пред очите на мъжа си особено на немилостивата светлина на лампите – но през нощта кожата се успокоява, „съвзема се“ и вие посрещате новия ден като приказна хубавица. Всичко това е благодарение на мелатонина, който по време на сън се заема да възстанови пораженията от деня. Той е смятан за най-силния естествен имуномодулатор и антиоксидант, сериозен борец със свободните радикали – онези вредни молекули, които разрушават гените, клетките и тъканите и предизвикват множество болести. С напредване на възрастта организмът произвежда все по-малко мелатонин и както доказват изследванията, дефицитът на този хормон е една от причините за стареенето.

Още веднъж най-важните факти за мелатонина


1. Той е страхотен приятел. Влияе върху настроението, усещането за щастие или депресия, апетита, либидото. Обърнете внимание, че когато не сте се наспали, имате зверски апетит.
2. При липса на светлина мозъкът получава съответния сигнал и серотонинът се преобразува в мелатонин. Попадайки в кръвта, мелатонинът прониква във всяка клетка от нашето тяло и организмът заспива. Не бива да се пречи на този процес. Той се изработва само в пълна тъмнина. Ако върху ретината (дори и при затворени очи) попадне светлина, епифизата прекратява синтеза на мелатонин.
3. Мелатонинът оказва влияние върху хормона на растежа. Такова изследване е направено през 2007 г. и от него става ясно, че при мъжете, които са получавали мелатонин, независимо от дозировката, нивото на хормона на растежа е два пъти по-високо, отколкото при онези, които не са приемали мелатонин. Явно неслучайно нашите прадеди казват, че докато спи, човек расте!
4. Мелатонинът е антистресов хормон, което се потвърждава от изследвания на учени от Калифорнийския университет. Взаимовръзката между мелатонина и кортизола е очевидна и това е изключително важно за жените в зряла възраст.
5. Мелатонинът съдейства за намаляване на мастните натрупвания.
6. Мелатонинът спомага растежа на мускулите и ускорява липолизата.
7. Производството на мелатонина се понижава след 25-годишна възраст, когато започват процесите на стареене.
8. Мелатонинът е противостареещ хормон. В САЩ отдавна вече го смятат за антиейдж средство.
9. Имунитетът, либидото, апетитът – всички те имат пряка връзка с количеството мелатонин.
10. Мелатонинът притежава противоракови свойства.
11. Негативно се отразяват на нивата на мелатонина алкохолът, нискокалорийните диети, преяждането късно вечер и кафето.

Още веднъж повтарям: за да се изработва мелатонин в достатъчно количество, което удовлетворява нашите потребности и изпълнява всичките си многобройни функции, трябва да си лягате според циркадните ритми – в 22.30–23.00 ч. Първи помощници в това могат да бъдат превръзката за очите или плътните щори, които не пропускат светлина. Това е особено важно за жителите на големите градове, където ту улична лампа, ту фарове на автомобил или просто светлината от сградата отсреща постоянно нарушават покоя им.

Много мои пациентки се оплакват, че заради навиците си не могат да се настроят спрямо циркадните ритми и да заспят навреме, съответно сутринта се чувстват недоспали, отлагат времето за ставане, след това отново се въртят в леглото и не могат да заспят. В такива случаи препоръчвам да се приема мелатонин като добавка: всеки ден 30 минути преди лягане, като при това изключвате всички източници на светлина, таблета, телевизора, и това да продължи, докато сънят не се нормализира. Това натурално вещество не е сънотворно и не води до пристрастяване. Според мен мелатонинът под формата на добавка се явява като задължително средство в съвременния начин на живот. Дозировката е строго индивидуална и зависи от състоянието на нервната ви система. Аз препоръчвам да започнете приема на 3 мг, като постепенно увеличавате дозировката до тази, която е оптимална за вас. Когато установите, че сънят ви е станал дълбок, че спите непробудно цяла нощ, наспивате се прекрасно и на сутринта сте свежи – значи дозировката е правилна.

 

Още полезна информация ще откриете във "Валсът на хормоните" от д-р Наталия Зубарева.