Малка книга за големите теории в мениджмънта“ от Джеймс Макграт и Боб Бейтс е отличена с наградата Книга на 2015 година в категория „Практически мениджмънт“ на Института за експертен мениджмънт.

Д-р Джеймс Макграт е експерт-счетоводител и има над 25-годишен опит в публичния и в частния сектор като счетоводител, одитор, финансов контрольор и управленски консултант. Автор е също на „Малка книга за мъдростта на големите мениджъри“.

Д-р Боб Бейтс е старши изпълнителен директор в публичния сектор почти 20 години, а през 1994 година създава „Аръндел Груп“ – компания, която се занимава с развитие и обучение на мениджъри. Завършил е компютърни науки, има няколко магистърски степени по педагогика и мениджмънт и докторска степен по мениджмънт в здравеопазването.

 

За вас сме подбрали три любопитни теории от най-големите умове в света – бърз, ясен и сигурен път към успеха!

1. Уорън Бъфет по въпроса за подбирането на правилния пeрсонал

Тази теория ще ви напомня за ключовите характерни черти, които трябва да търсите, когато наемате или повишавате служители.

Вече е станало банално да се повтаря, че един мениджър е толкова добър, колкото неговите служители. Ако разполагате с добри подчинени, работата ви като ръководител се улеснява изключително много. Но ако хората ви са некомпетентни или дори подривни, животът ви ще бъде истински ад.

Уорън Бъфет е един от най-известните инвеститори в света, който обича нещата около него да са прости. Инвестиционната му стратегия е да купува добри акции и да ги държи дълго време. Той прилага същата проста схема при наемането на персонал и твърди, че има само три неща, които трябва да се търсят в хората:

почтеност – интелигентност – енергичност.

Бъфет също така предупреждава, че трябва да бъдете внимателни. Да, може да наемете хора, които притежават интелигентност и енергичност, но:

Ако те не притежават почтеност, другите две неща ще ви провалят. Замислете се и ще установите, че е точно така. Ако наемете човек, който не е почтен, вие ще искате той да е глупав и мързелив.

– Уорън Бъфет

Почтеността е ключовият фактор за Бъфет. Ако на един човек му липсва такава, той представлява заплаха за вас и организацията ви. В интерес на истината голяма част от финансовата криза през 2008 година може да се припише именно на липсата на почтеност сред високоинтелигентните и силно мотивирани банкери.

2. Дракър и защо резултатите правят лидерите

Използвайте тази теория като единствена вярна мярка на вашите лидерски умения.

Питър Дракър (1919 – 2005) никога не се е страхувал да изказва открито мнението си. За разлика от много други автори, които обясняват как добрите мениджъри трябва да са харизматични и/или трансформационни, той прави точно обратното и заявява, че:

Ефективното лидерство не е в изнасянето на речи и в това да накараш другите да те харесват. Лидерството се обуславя от резултатите, а не от качествата.

– Питър Дракър

Дракър иска да каже, че лидерите се определят от резултатите, които постигат. Ако постигат невероятни резултати, хората ще ги смятат за чудесни лидери. Дори ще започнат да анализират лидерския им стил и ще се опитат да идентифицират тайните на успеха им, за да може и други да го използват.

3Ръководство за оцеляване на Макиавели

Използвайте, за да се защитите от макиавелските колеги и шефове.

Останал без работа, Макиавели изпраща молба за такава на Великолепния Лоренцо де Медичи. Това е една от най-добрите молби за работа в историята на света, която по-късно е публикувана като „Владетелят“.

Ръководството за оцеляване на Макиавели осигурява широка гама от съвети за лидерите, като:

– Лидерите трябва да се изправят срещу реалността каквато е, а не каквато им се иска да бъде.

– Лидерите не бива да лежат на стари лаври. Те трябва да се възползват от спокойните периоди, за да планират бъдещата си стратегия.

– За един лидер е по-добре да се страхуват от него, отколкото да го обичат, тъй като страхът от наказание печели повече лоялност, отколкото обичта.

За още полезни съвети в областта на мениджмънта Малка книга за големите теории в мениджмънта“.