Не твърде отдавна на книжния пазар се появи книгата на Кристъл Съдърланд „Домът на Холоу“. Чудата и непредвидима, тя принесе мистериозен, мрачен, но привлекателен облик по витрините ни.

Историята започва с необичайния случай, засегнал  три сестри: Грейс, Вивиан и Айрис. Всеки помни този ден, в който трите момичета изчезват за един миг, в който родителите им са отделили поглед от тях. Но още по-неочаквано е завръщането им на същото място след точно един месец.  Уж същите деца, но не съвсем – с нови зъби, очи и коси, завърналите се момичета всяват смут не само сред съгражданите си…

„Стигнах до ужасно заключение: дъщерите ми са мъртви.“

От този момент нататък сестрите Холоу са неразделни. Носи им се славата на вещици, която нито една от тях не отрича, но и нито една не е сигурна какво същество е всъщност. Освен може би една – Грейс, още известна като най-потайната Холоу. Но пъзелът от изчезването им  започва бавно да се нарежда, когато Грейс изчезва и по-малките ѝ сестри тръгват по нейните следи.

Всяко момиче Холоу има характер, мнение, както и мистериозни способности, на които обикновените хора не могат да устоят. Връзката между тях е достатъчно здрава, за да се „усещат“ взаимно и веднага да разберат състоянията си. Несъмнено плашещи, сестрите Холоу обаче са и необикновено красиви. 

Сюжетът на романа се гради върху средновековни митове и легенди за размяна на човешки деца с различни видове същества от друг свят. Целта на тези същества е да дадат рожбата си на друго семейство, или самите те да живеят обгрижени от наивната любов на човешките майки. 

Динамична, обезпокоителна, но безспорно интригуваща, „Домът на Холоу“ е написана, за да ви хване в клопка до последната си дума.  

Автор на текста - Пламена Иванова, книжарница „Хермес“ - Централ, Пловдив