„Наемателката” на Катрине Енгберг бе дългоочакван дебют, като върл любител на трилърите. Останах очарована от сюжета и от умело изградените характери на героите!

С жертвата и бруталния начин, по който е убита, се запознаваме още в самото начало. По следите на убиеца се впускат следователят Йепе Кьорнер и неговата партньорка Анете Вернер, които типично по датски, излъчват студенина, но и абсолютен професионализъм. Жертвата – Юли, младо момиче, живее в къщата на бившата преподавателка и настояща писателка на криминални романи Естер де Лауренти. Престъплението е ужасяващо за възрастната дама, не просто защото се е случило в дома ѝ, но и защото е почти идентично с убийството, описано от нея в дебютния ѝ роман.

 

Сюжетът продължава да ни изненадва с невероятни обрати, които изобщо не очакваме. Признавам, че на няколко пъти бях „убедена” кой е извършителят, но бях приятно изненадана да разбера, че греша. Книгата изобщо не е предвидима, което е най-важното за жанра. Авторката създава перфектни престъпления и ни представя една аутопсия на съзнанието на социопат, способен на нечовешка бруталност и страховити убийства. Представя ни обикновен полицай - объркан, изоставен и пълен с личностни противоречия, но готов да направи всичко, за да разреши случая. Истински детектив, описан достатъчно реално, че да се припознаем в Йепе Кьорнер.

Силно се надявам издателство „Хермес” да продължат с издаването на Катрине Енгберг, защото определено нямам търпение да прочета следващите случаи на следователите от Дания!

 

Автор на текста: Вяра Недкова, книжарница "Хермес" - Пловдив