Житейските уроци на 101 страни

Книгата ни отвежда в сърцата, умовете и традициите на културите и народите по света.
Далай Лама

Като репортер за „Ройтерс“ и Би Би Си Мандийп Рай е посетила над 120 държави и прави едно и също поразително откритие – във всяка страна има нещо едновременно явно доловимо и неизказано в отношенията между хората, особен вид културен език, който определя много от аспектите на ежедневието.
Според нея това са основните ценности на един народ, формирани в продължение на векове и предавани от поколение на поколение. И макар страните да търпят постоянно развитие, тези ценности запазват същността си и стоят в основата на националната идентичност.
По такъв начин французите са станали символ на гражданските протести, руснаците вдъхват респект със силата на духа си, а бразилците са считани за най-страстните и непринудени хора. Затова нека поемем на това необикновено околосветско пътешествие, което ще ни позволи да се докоснем до най-съкровената същност на народите – до техните традиционни ценности.

За автора

Мандийп Каур Рай Дилон е световен експерт по ценностите, който работи с компании, институции и хора по целия свят. Била е в над 150 държави и е правила репортажи като журналист за „Би Би Си Свят”, „Ройтерс” и др.
Следвала е философия, политика и икономика, има магистърска степен по развитие от Лондонското училище по икономика и по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище. Има докторска степен по глобални ценности.

 

Отзиви за книгата

„Компас на ценностите“ увлекателно четиво, което ще ви отвори очите и ще ви помогне да разберете себе си и другите по задълбочен и в същото време практичен начин.
Дийпак Чопра

Прекрасна, човешка книга, която идва точно навреме! „Компас на ценностите“ предлага важни уроци как да изградим по-смислен живот в днешните времена. Рай ни води на интелектуално и емоционално пътешествие до 101 страни, описвайки ценностите, които определят нашия свят и нас самите. Чрез това пътуване ние придобиваме по-дълбока представа за това кои сме и как най-добре да подходим към най-важните решения в живота си.
Даниел Л. Шапиро, основател и директор на „Международна програма за водене на преговори“ към „Харвард“

В днешния динамичен свят често изпълняваме задачите си без да се спрем и да помислим дори за малко. Книгата на Рай ни кара да направим именно това – да се замислим. Нейните наблюдения и изводи са забележителни. Четенето на тази книга беше истинска наслада за мен и съм сигурен, че ще бъде така и за вас.
Кристофър Писаридис, британски икономист, носител на Нобелова награда за икономика

Ценностите, които Рай проучва и описва, промениха начина, по който гледам на света около мен. А методите, които предлага, за да включим тези ценности в собствения си живот, са интуитивни и приложими. Препоръчвам тази книга.
Анет Ричардсън, старши съветник към ООН