Времето може да бъде най-добрият приятел на писателя, но и неговият най-голям враг. Тези думи важат с пълна сила за Георги Божинов и неговия роман „Калуня-каля“. При излизането на книгата през 1988 г. поради класово-партийни причини било направено всичко възможно тя да не достигне до читателите. Днес – 30 години по-късно, интересът към романа не стихва. Той беше преоткрит от хиляди читатели и заживя нов живот. Книгата има вече 12 издания и бе призната за едно от знаковите заглавия през последните години. Нещо повече. Предсказанието на писателя Деян Енев се сбъдна. „Калуня-каля“ наистина пренареди челото на съвременната българска литература и зае своето заслужено място до класическите романи „Време разделно“ и „Цената на златото“. А Георги Божинов несъмнено е новият стар класик в съвременната българска литература.

В знак на уважение към личността и таланта на писателя Издателска къща „Хермес“ организира събитието Георги Божинов – поглед отблизо. 30 години от първото издание на „Калуня-каля“. Специално участие в него ще вземат дъщерите му – Милка Рускова и Яна Божинова.

Лични спомени за приятелството си с Божинов ще споделят големият български писател и сценарист Георги Мишев и г-жа Надежда Кабакчиева. Водещ на вечерта ще бъде журналистът Тони Николов.

Заповядайте на 11 декември, вторник, от 19,00 часа в НДК, 
сцена на панаира, ет. 4, западно крило.

георги божинов отблизо събитие в ндк софия

 

Вижте повече за Георги Божинов и книгите му тук.