По повод Дни на българската книга 2019 г. поканихме българските автори на Издателска къща „Хермес“ да се включат в поредица от кратки интервюта в които да разкажат какво значение носи за тях Денят на българската писменост и култура. Ето какво разказаха Мирела Иванова, Емил Андреев, Недялко Славов, Камелия Кучер, Александър Чобанов, Александър Секулов и Владимир Зарев.

Мирела Иванова: 24 май за мен е празникът, озарен от всеобемаща светлина

mirela cover.indd

Мирела Иванова е поетеса, писател, драматург на Народен театър „Иван Вазов”, автор на публицистика. Творбите й са превеждани на различни езици, публикувани са в значими литературни издания и са включени в представителни антологии на родната и европейската литература. За работата си Мирела Иванова е награждавана многократно през годините и продължава да получава признание на българската и международната литературна сцена.

Какво е за вас празникът 24 май?

24 май за мен е празникът, озарен от всеобемаща светлина. В тази светлина трептят високото вълнение от моето детство и многоцветното уханието на венците, с които обкичвахме ликовете на Светите братя, мяркат се сенките и лицата на моите учители, кънти вдъхновено приповдигнатата и незабравима музика на химна „Върви народе възродений...“, сияят като ангели хранители българските букви, звучат в стихове на обичните ни поети, мержелее се необятът на българския език.

Коя от Вашите книги Ви е най-скъпа и защо?

Всички книги са ми скъпи, взаимоизмислили и взаимонаписали сме се през годините, как да посоча една?

Възвръща ли се според Вас интересът към българската книга? Бихте ли споделили коя книга от български автор Ви направи най-силно впечатление през последните години?

Интересът и любопитството към българската книга се завръщат като осъзната част от националното самопознанието и това е много окуражаващ, красив дори знак.

Има ли мисия писателят в съвременния свят?

Писателят във всички времена има мисия: да съхрани смисъла и ценността на живота в думи, да преобрази съвремието си в памет, да сдвои студеното сияние на свободата и милостта на състраданието и човечността, да смири трагизма на съществуването в достойнство, да опази енергията и силата на Словото.

 

Емил Андреев: Мисията на писателя е да забавлява хората с надеждата, че ги пречиства със словото си към красивото и добро

andreev3

Емил Андреев е автор на „Ломски разкази“, „Късен сецесион“, „Стъклената река“ (филмиран), „Проклятието на Жабата“, „Лудият Лука“, „Боби Блажения и Другия американец“. Текстовете му са преведени на английски, полски, румънски, сръбски и словашки. Съсценарист е на сериалите „Под прикритие“ (втори сезон) и „Четвърта власт“. 

Какво е за вас празникът 24 май?

За мен 24 май е съвсем накратко - Ден на българската писменост и дух.

Коя от Вашите книги Ви е най-скъпа и защо?

Всички мои книги са ми скъпи, защото са ми като деца.

Възвръща ли се според Вас интересът към българската книга? Бихте ли споделили коя книга от български автор Ви направи най-силно впечатление през последните години?

Да, интересът определено се възвръща. Българската книга, която ме впечатли най-силно в последните години е „Лисицата“ на Галин Никифоров.

Има ли мисия писателят в съвременния свят?

Казват, че има и тя вероятно е да забавлява хората с надеждата, че ги пречиства със словото си към красивото и добро.

 

Очаквайте продължение на рубриката, в което ще споделим кратките интервюта на Недялко Славов, Камелия Кучер, Александър Чобанов, Александър Секулов и Владимир Зарев!