Количка 0
0,00 лв.

Личният бележник (тефтерчето) на Васил Левски. 1871-1872. България и Влашко

От: Тодорка Томова, Цветолюб Нушев

Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни
SKU
ТРД0813
Раздел: История
19,99 лв.

Факсимилно издание с разчетен текст

Раздел: История

Съдбата е отредила така, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в личния му живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му.

През февруари 1873 г. на бесилото, някъде „край град София“, завършва земния си път Васил Иванов Кунчев. И днес, 143 г. след неговата смърт, той си остава най-живият между живите, най-чистият между българите... остава с прозвището, прилягащо единствено на него– Апостол на свободата. Провидението се е намесило и при залавянето на Левски остават непокътнати, зашити в самара на коня на Никола Цветков, част от архива на Българския революционен централен комитет и личният му бележник. Верният му съратник запазва документите и по-късно ги предава на Захарий Стоянов, а след смъртта на Захарий неговата вдовица ги предава на Софийския народен музей, откъдето през 1924 г. са предадени на Народната библиотека, където се съхраняват и сега. 

В ръцете си държите една уникална книга, която е съставена от две част: факсимилно издание и разчетен текст и коментар на личното тефтерче на Апостола. В това издание е направен нов прочит на личния бележник, придружен с подробен археографски коментар. За първи път са разчетени над 120 думи – една част задраскани от Васил Левски, а друга част – неправилно тълкувани досега. 

Раздел: История
Повече информация
ISBN 9789543985210
Цветност черно/бяла
Издател Труд
Корица твърда
Брой страници 260
Дата на издаване 2017 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Личният бележник (тефтерчето) на Васил Левски. 1871-1872. България и Влашко
Вашият рейтинг