Количка

Книга за нас

От: Мария Донева

Налично на склад – доставка между 1-3 дни
SKU
ПБЖБ99
Раздел: Нови книги
Специална цена 11,70 лв. Редовна цена 13,00 лв.

1,30 лв. 10 %

​Защо тази книга е за нас? Защото историята на поезията е махало. И книгата на Мария е талантливо отклонение от точката на литературен покой. Защото стихотворенията в „Книга за нас“ съдържат в себе онази сила на тежестта, благодарение на която трептят. Те знаят всичко, което съществува в противоположната посока на поезията, стремят се към него и се оттласкват от него – и нежно поемат читателя в своята люлка.
Раздел: Нови книги
И когато всяко едно стихотворение достигне своя край, до точка!, то това е най-дълбоката точка на поезията. На този тип поезия: поезията–заклинание. Читателят е постигнал равновесие, може да слезе от стихотворението и да продължи, тих и щастлив, своето съществуване. Да продължи да се бори с живота, разбран и обичан. Защото за Мария поезията е ласкаво средство, а не арогантна цел, и не самоцел. Защото за нея е важно да общува. Защо след Мария, и без Мария, е с поезията. 

Тази книга е за Мария и мен, за Мария и теб. И за нас.

През 1993 г. нашият учител Никола Георгиев публикува статията „Приложност и неприложност на българската литература“. В нея той описа вечното напрежение между ангажираност и неангажираност, между неуютно изкуство за себе си и уютно изкуство за другите. И отбеляза първите симптоми на отслабването на интереса към читателя след 1989 г., на отслабване на доверието към литературата изобщо. Махалото беше сменило посоката.
Раздел: Нови книги
Повече информация
ISBN 9786191866168
Тегло 0.2000
Издател Жанет - 45
Корица мека
Размери 13х20
Брой страници 80
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Книга за нас
Вашият рейтинг