Количка 0
0,00 лв.

Годината на бягствата

От: Санджив Сахота

Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни
SKU
ЖНТ873
21,90 лв.
Носител на Европейската награда за литература 
В краткия списък за наградата „Ман Букър“
Най-добра книга на годината според класациите на Washington Post и Boston Globe
Награда “Анкор” за най-добър втори роман
В списъка на най-добрите романисти според списание Granta

„Можете само да се оставите – с наслада – на въздействието на този роман.“
Салман Рушди
В рамките на една година, наситена с изпитания, трима млади мъже и една незабравима жена предприемат бягство от трудното си минало към надеждата за нов живот. Благонадеждният Автар пристигна в Англия със студентска виза, след като продава единия си бъбрек. Тайната му го задължава да закриля младия и наивен Рандип, мигрирал с уредена брачна виза в опит да подпомогне семейството си след нервния срив на своя баща. След като прекосява цяла Азия и Европа, в Шефилд се оказва и Тарлочан, мълчалив млад мъж от кастата на недокосваемите, напуснал Индия, след като близките му са избити от религиозни фанатици в Бихар. В Англия ги очаква една незабравима жена, набожната Нариндер от традиционно сикхско семейство, превърнала своя религиозен дълг в средоточие на живота си, ала принудена от шемета на непозволената си любов да преобрази себе си с покоряващо великодушие и непоклатимо благородство. Бягства от трагедията към мечтата, от Дарвинова борба за оцеляване към уютно и спокойно съществуване, от предразсъдъците и расизма към изконното човешко достойнство. Бягство от омразата към обичта: към другия, към себе си, към себе си като друг. Бягство от мръсния под на една закусвалня към края на един континент, където се срещат три морета, а Луната е тъй огромна и тъй близо, че сякаш можеш да я докоснеш.

Бягство в овладяната дълбока емоция и щедрата емпатия на света, създаден от въображението на Санджив Сахота – непритворен и незабравим.

 

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби. Следва математика в Импириъл Колидж в Лондон, а първият си роман прочита на 18-годишна възраст. Дебютният му роман  „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer  нарича „безспорно изключителен“, а Times го определен като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“. Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература за 2017 г. и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетте най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40“. От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.

 

„Чета литература, за да разбера света. Наблюдавам живота на други хора в словесното пространство, родено от въображението, защото така преминавам по-пълноценно през своя живот.“ (Санджив Сахота)
Повече информация
ISBN 9786197153873
Тегло 0.800000
Цветност черно/бяла
Издател ICU
Корица мека
Размери 14х21
Преводач Надежда Розова
Брой страници 509
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Годината на бягствата
Вашият рейтинг