В новия си роман „И станах река“ Недялко Славов поднася едно изключително вълнуващо преживяване из човешката душа и заобикалящия ни свят. Авторът изкусно описва пробуждането на човека и необходимостта му да се стреми към единение с божествената природа. Това е роман, който изисква задълбочен прочит и търсене на отговори в нашето съзнание, които често забравяме.

Времето, което изтича през пръстите ни, неспирният шум на прогреса и днешния ден, откъсването на душата от човека - всичко това ни разделя от нашата изначална природа.

„И тогава се случи Т о! Случи се Ч у д о т о! Незрящ, на автопилот, с автоматично съзнание, в една минута-вечност взех да отмествам погледа си от ствол на ствол, от тръстика на тръстика – от брега – към върбите, от върбите – към моста...и изведнъж – пак проледнал за зримото – видях свода на моста. И в тоя миг Чудото п р и к л ю ч и! Пак бях зрящ, сетивен, мислещ, върнат на реалността. И пак – самоосъзнала се – материята се вакуумира в ума ми.“

За мен този роман е едно своеобразно пътуване към себе си, което се разгръща с всеки лист и възхвалява радостта от Живота. Всеки ред е побутване и зов за проглеждане към най-ценното, което притежаваме, а именно - всеки един от нас е една малка Вселена, изпълнена с живителна сила. На пръв поглед така очевидно, а всъщност е важност, която отсъства в съзнанието ни.

„Спал съм така цяла седмица. Растял съм с Вселената, но в себе си. Разширявал съм се отвътре, в пространството на черепа си. Трупал съм вечност. Разхождал съм се от другата страна на Разума. И навярно съм се усмихвал в съня. А щом се събудих, вече знаех – не можех да умра. Бях победил най-свирепия Враг – Времето! Организмът мибе станал перпетуум-мобиле. Бях безсмъртен.“

„И станах река” е книга за чудото, за вярата, за пътя, към който трябва да поемем и да извървим с почудата и наивността на дете и с мъдростта на съзряването. Произведение, към което човек трябва да се връща отново и отново, за да получи душевна храна във всеки един етап от съществуеането си.

 

Автор на текста: Деница Димитрова, книжарница „Хермес” - Пловдив