„Посланието на Пандора“ е книга, която може да те подлъже с външният си вид. Със скромните си 185 страници и красиви илюстрации, те повежда в един богат свят на митове, легенди, и пътешествия из миналото и настоящето.

В деня на осемнадесетия си рожден ден Арис получава странно писмо от своята леля. В това писмо се крие тайна, която обяснява произхода на човешкия вид и миналото на планетата Земя. Хавиер Сиера пише книгата по време на карантината, наложена заради COVID-19. Тази тема също се засяга, но индиректно. Това е само една от многото идеи.

Историята проследява различните тези за произхода на живота, като се обръща особено внимание на панспермията. Това е научно течение, според което животът на Земята е бил пренесен от други далечни места от Космоса. Много са теориите, които биха обяснили как е възникнал живота, от къде се е появила материята и как се е организирала в тези сложни, познати ни днес структури. За съжаление и до ден днешен няма напълно доказана и обоснована теория. Едни от най-любимите ми глави в книгата са „Невидимият враг“ и „Кутията на Пандора“.

 

Този така наречен „невидим враг“ е страхът. Страхът от неизвестното, невидимото и непознатото. Страхът, който парализира всяка клетка в теб и те кара да стиснеш очи и да се помолиш ужасът да премине по-бързо.

„Виж, мила, фалшивите новини, слуховете, отприщват страхове, които са в състояние да дестабилизират цели нации. Те са толкова стари, колкото болестите, и техни неизменни спътници.“

Освен страхотната история, много ми хареса и начинът, по който е написана. И преди съм чела книги, които са написани под формата на писма, но тази със сигурност е най-добрата до сега. „Посланието на Пандора“ с всяка страница ми ставаше все по-интересна, докато не стигнах до финала, който ме остави без думи.

Причини да прочетете „Посланието на Пандора“ :

1) Книгата е супер интересна и ще научите много неща, за които никога не бихте се сетили да потърсите информация.

2) Страхотните илюстрации. 3

) Третата причина ще ви я представя с цитат от книгата – „ много по-добре е човек да знае, отколкото да вярва.“

 

Повярвайте ми, книгата си заслужава да се прочете. Прочетете я, за да знаете.

 

Автор на текста: Камелия Салачкова, книжарница "Хермес" - Пловдив