„Животът непрекъснато ни предлага възможности да поемем в нова посока, така растем и се променяме.“

„Завръщане“ на Никълъс Спаркс е роман, който бяга от типичният за автора стил. Като един почитател на Спаркс книгите му винаги са ме карали да се замисля над живота. В новата си книга Спаркс ни среща с Тревър Бенсън, бивш хирург - ортопед, който след мобилизирането му във войната бива ранен и прекратява лекарската си дейност.

Тревър отива в малък град в Северна Каролина, за да поеме управлението на имот, останал от дядо му, да се справи с лекуването на посттравматичен стрес и с намерението да не остава задълго там. Но животът си има свои планове, и малко след нанасянето му Тревър среща Натали, местният заместник-шериф. Тя е красива, умна и обвита с мистерия. Тревър иска на всяка цена да разбере какво крие Натали и защо понякога се държи резервирано.

„Понякога в живота се изправяш пред невъзможен избор. Избор, който не води до щастлив край независимо от решението ти.“

Освен историята на Тревър и Натали Спаркс преплита още 2 сюжетни линии в романа, тази на дядото на Тревър Карл и на Кали – мистериозно момиче, което работи в местния магазин и също крие тайни, и така той става още по-интересен и интригуващ. В стремежа си да разкрие тайните на Натали и Кали, Тревър разкрива истинския смисъл на любовта и прошката. . .

„Завръщане“ е книга за прошката, за любовта и за вторите шансове. Роман, който ни учи, че в живота винаги има място за прошка. Че каквото и да ни се е случило в миналото, то не трябва да ни преследва и в бъдещето. Защото човешкият живот е низ от перипети, но също така е и плетеница от хубави моменти, заради които си заслужава да продължим напред.

„Има нещо немислимо прекрасно в идеята, че животът, какъвто го познаваме, може да се сведе до нещо толкова просто като прелитащата от растение на растение пчела.“

 

 

Автор на текста: Темелина Трайкова, книжарница "Хермес" - София