„Заобиколени от идиоти“ не е просто книга, която ще раздели хората на различни личностни типове. Тя ще ни разкрие техни черти и ще ги характеризира. И нещо повече - ще ги похвали и разкритикува едновременно. Защото всички знаем, че човешката същност не е съвършена, а е съвкупност от негативи и позитиви.

В книгата на Томас Ериксон са описани четири категории хора с помощта на цветовете – червен, жълт, зелен и син. Самите цветове подсказват на читателите какво да очакват.

Червените са откровени и директни - не обичат заобиколките. Бързите действия ги отличават, мразят мудността, крайната цел е висока и не търпи отлагане. Дразнещата обратна страна: Те са прекалено властни и авторитарни, не зачитат чувствата на другите. Дори ги определят като егоисти, които се интересуват само от работата и задачите, а не от взаимоотношенията.

Жълтите са непринудени и забавни - вечни оптимисти и ентусиасти. Често те са хората, които могат да убеждават другите, понеже владеят езика виртуозно и успяват да привлекат останалите на своя страна. Дразнещата обратна страна: Вземат ли думата в разговора е много трудно да им бъде отнета. Те са себични, повърхностни и прекалено самоуверени. Не умеят да изслушват, разсеяни са и небрежни.

Докато червените са търсачи на успеха, а жълтите обичат живота, то зелените са най-балансираните и спокойните. Те биха се съгласили със събеседника си, само за да избегнат спора и да няма проблеми. Те са добрите слушатели, които няма да забравят рождения ти ден. Зелените са интроверти и често са доста чувствителни спрямо човешките проблеми. Дразнещата обратна страна: Не изказват мнение и не можем да придобием представа за тях, нерешителни са. Биха изказали мнение зад гърба на човека, затова може да кажем за тях, че са нечестни. Не приемат промяната и са твърдоглави и инатливи.

Сините са аналитични и наблюдаващи всичко реалисти. За тях няма детайли, които да са твърде незначителни, за да не бъдат отбелязани. Те мислят за своята безопасност, затова обмислят нещата още веднъж. Много от сините не изричат нито една излишна дума. Дразнещата обратна страна: Критичното мислене кара околните да се чувстват мрачно. Те са крайно взискателни и прецизни. Вторачват се в детайлите и това може да убие духа на околните.

В ХХI век една от важните теми е взаимоотношенията между хората. Често слагаме етикети, без да се замислим. Това, че някой е по-различен от нас, не го прави идиот. Важно качество е да разбираме другите, за да можем да извлечем от тях най-доброто.

 

Автор на текста: Весела Великова, книжарница "Хермес" - Велико Търново