Книгата за греховната младост на Паисий Хилендарски беше публикувана на 19 май, като част от традиционните за ИК „Хермес“ Дни на българската книга и само два месеца по-късно първият тираж беше изчерпан.
 
Попитахме писателката как приема този факт и как се е почувствала от топлото посрещане на книгата:
 
Зарадвах се, разбира се, но си давах сметка, че интресът на читателите към романа е предизвикан не само от авторската интерпретация на един оскъден исторически материал, а по-скоро от самата тайнствена личност на Хилендареца, обвита в неизвестност и догадки. Пък и напоследък се забелязва едно доста отрадно явление: порасналият интерес на българите към художествени разкази за собствената ни история, т.е. "Безмълвие" се появи на пазара в точното време.
 
Новият тираж вече ви очаква в книжарниците и на www.hermesbooks.bg.
 

За книгата

Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“...
Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...
Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си.
Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история.


Неда Антонова е автор на трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, „Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица“, както и на романа за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“.
Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки и полски. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“. Днес писателката живее и работи в Търговище.