"...понякога е нужно да се случи нещо лошо, за да разкрие най-доброто в нас."

Сара Джио е добре познат автор не само у нас, но и по света. Романите й са превеждани на много езици и повечето от тях са в класациите за бестселъри. Авторката умело пленява сърцата на читателите със своите книги, преплитайки различни сюжети и герои с различни съдби, като една истинска вълшебница.

В новия й роман - „Всички цветя в Париж“, се пренасяме в Париж по време на нацистката окупация и Париж – градът на любовта, на романтиката и на лукса, който познаваме днес.

Историята е силно въздействаща, написана в увлекателния и нежен стил на авторката и върви паралелно, разказвайки за две смели жени, живеещи по различно време, но свързани от съдбата.

„Но аз научих, че никога не можем да загубим това, което обичаме дълбоко и истински. То става част от нас.“

Селин – красива, смела и непреклонна, живее по време на нацистката окупация на Париж заедно с баща си и малката си дъщеричка Кози – въплъщение на мъдростта, която децата притежават. В най-трудните моменти именно Кози е тази, която дава сила на Селин. Семейството има цветарница, която снабдява целия град с цветя и дарява красота в смутното време на войната. Селин е преживяла две тежки загуби (на майка си и на съпруга си), но въпреки всичко намира сили да продължи да живее и да се бори за оцеляването на семейството си. И всичко върви добре, докато един ден съдбата не я среща с един немски офицер. Именно тогава войната показва грозната си страна...

Керълайн – американка, загубила всичко в живота си и избрала Париж за едно ново начало, готова да загърби миналото, което й е донесло само мъка и разочарования. Всичко изглежда нормално - Керълайн се е сляла с местното население и вече може да се нарече парижанка, когато съдбата решава да й погоди номер... И тогава животът на младата жена се преобръща с главата надолу.

„Всички ние имаме своя болка, която носим в себе си. Някои са по-лоши от моята, други не толкова. Отдавна научих, че няма смисъл да се предавам. Всички рани се лекуват, дори най-дълбоките.“

Селин и Керълайн са две жени от различна епоха и с различна съдба, но все пак свързани от нещо, в което и двете вярват – любовта, прошката и надеждата, че животът не може да е толкова жесток и че рано или късно лотосът изплува на повърхността, въпреки цялата тиня и мрак на дъното. Освен основната сюжетна линия в романа е вплетена и силната връзка между родителя и детето.

„Прошката е дар – твърдеше терапевтът, когото посетих няколко пъти – както за този, който я получава, така и за товзи, който я дава. Но никой не може да даде този дар, когато не е готов. “

„Всички цветя в Париж“ е роман за спасението, за любовта, за красотата в живота. Роман за прошката и за втория шанс, които като цветя, дори и в каменистата почва на войната, разцъфват, готови да озарят с красотата си всеки един живот. Но най-вече роман за силата на духа и вярата в доброто. Сара Джио така добре предава всички тези емоции, че в един момент човек се чувства като част от сюжета, страничен наблюдател, но и деен участник, съпричастен със съдбите на двете жени.

„Животът е сън и любовта е неговата мечта“

„Всички цветя в Париж” разкрива красивата страна на живота в един грозен свят – пропит от зло, което със силен дух и вяра може да бъде победено.

„Без значение какво се опитваме да направим в живота си, ние не можем да контролираме голяма част от него. Да, можем да се учи и да работим упорито, и да бъдем добри приятели, любовници, граждани, родители. Но това, което трябва да се случи, ще се случи. Има някаква свобода във вярването, че всичко това вече е предопределено от звездите.“

 

Автор на текста: Темелина Трайкова, книжарница „Хермес” - Стамболийски