Правителството предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Владимир Зарев с орден „Стара Планина“ - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Новината беше публикувана в сайта на Министерство на културата.

 

zarev

 

Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др.

В момента авторът работи по новия си роман - „Чудовището“, който ще излезе със знака на „Хермес“ през пролетта на 2019 година.

С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.

Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“.

Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“ и Националната литературна награда „Елин Пелин“, която се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката. Носител е и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.