Действието в новия роман на Джейн Харпър – „Изгубеният“, се развива в австралийската пустош, на място, където „хоризонтът изглеждаше толкова равен, че окото сякаш едва долавяше извивката на земята“. Най-близките съседи живеят на три часа разстояние. Понякога минават „цели дни, без някой автомобил да мине по широкия черен друм“. А мъртво тяло може да остане дълго там, без да бъде забелязано. Всъщност в романа на Джейн Харпър се случва именно това.

 


Авторката черпи вдъхновение от северния щат Куинсланд. Това е нова територия за Харпър, която живее в Мелбърн, на югоизточното крайбрежие на Австралия. Сюжетите на предишните й романи – „Сушата и „В дивата пустош – се развиват в този регион и споделят един главен герой – Арън Фолк. С „Изгубеният“ обаче тя иска да опита нещо различно и дава заслужена почивка както на Мелбърн, така и на федералния агент.


За романа си Харпър споделя: Тази земя ме впечатли със своята суровост и въпреки че действието се развива край измисления град Баламара, начинът на живот на това общество, навиците им, ценностите им, фермите за говеда и особеностите на района се основават на факти. В действителност има много подобни общности в пустошта на Куинсланд.


Първоначално Джейн Харпър нахвърля в общи линии сюжета за романа и след това прави своето проучване на терен. За него тя разказва: Оставих пропуски в историята, така че след това да мога да вклиня наученото. Бях притеснена да не би да съм преувеличила суровите условия на живот по онези места, но когато отидох в едно градче в Куинсланд, разбрах, че дори бях подценила ситуацията. Определено не бях предвидила колко опасно може да бъде и колко бързо нещата могат да се объркат. Температурите като нищо могат да скочат до над 40 градуса, а телефоните често губят обхват.


За да пресъздаде точно криминалната нишка в романа, а и атмосферата на отчужденост и бруталност в пустошта, Харпър пътува из щата в компанията на пенсиониран полицай. За тази част от работата си авторката споделя: Той е бил единственият дежурен полицай в неговия район и е охранявал територия с големината на Великобритания. Прекосихме 900 километра през пустинята за около единайсет часа и през целия път попаднахме на едва 15 коли. Беше напълно безлюдно.


По време на престоя си Харпър се среща и с аборигенски старейшина и градска медицинска сестра, която се превръща в прототип на един от героите в „Изгубеният“.


Започнала като журналист, в момента Джейн Харпър е успешна писателка и не мисли да се връща към старата си професия. С всеки следващ роман тя става все по-четена и популярна не само в Австралия, но и по целия свят. Нейните книги са преведени на над 30 езика и са носители на множество награди.


В началото на 2021 година беше представен и филм по дебютния й роман „Сушата“, продуциран от компанията на Рийз Уидърспун и с режисьор Робърт Конъли. В ролята на федералния агент Арън Фолк влиза известният австралийски актьор Ерик Бана. За екранизацията Джейн Харпър споделя: Изключително развълнувана съм, защото много книги биват набелязани за екранизация, но често не се стига до заснемане. Радвам се, че всичко се получава добре. Но аз нямам директно участие в продукцията, оставам си фокусирана върху книгите.

Източник: seattletimes.com