„Макове през октомври“ от испанската писателка Лаура Риньон Сирера разказва една история за семейството, за книгите и за най-важните моменти от живота ни. Но освен увлекателен сюжет, романът предлага на читателите интересни препратки към любими автори и творби, както и любопитни факти от света на книгите. Подбрахме три от тях в тази статия, а вие може да продължите списъка.

COVER_Makove prez oktomvri

 

1. Заглавието на книгата е препратка към стихотворение на Силвия Плат.
Не е случайно, че авторката се е спряла на заглавие, което напомня за едноименното стихотворение на Силвия Плат, тъй като творбите на поетесата играят важна роля в книгата. 
Силвия Плат е известна с трагичната си лична история и много критици определят творчеството й като противоречиво. Стиховете и романът й „Стъкленият похлупак“ обаче остават неподвластни на времето, продължават да омагьосват читателите и са преплетени по интересен начин с живота на героите в „Макове през октомври“.

 

 2. Литературният фестивал в Хей он Уай и Ричард Буут наистина съществуват.

В „Макове през октомври“ научаваме за Литературния фестивал в малкото градче Хей он Уай, разположено в графство Поуис, Югоизточен Уелс, на брега на река Уай. Градът се намира близо до границата с Англия и на 40 км от столицата Кардиф. Литературният фестивал там се провежда от 1988 г. и всяка година привлича десетки хиляди любители на книгите. 
Началото на всичко поставя Ричард Буут, който създава антикварна книжарница в малкото градче и подтиква съгражданите си да направят същото. Инициативата дава резултат и Хей он Уай се превръща в Град на книгите с над 40 книжарници и неспирен поток от посетители през цялата година. Самият Ричард Буут прибягва до нестандартен подход за привличане на медийното внимание, като се провъзгласява за Ричард Книжното сърце, крал на Хей. Историята на тази интересна личност е пресъздадена много точно в романа и със сигурност ще събуди интереса ви към него и към това магично градче.

hay-on-wya

 

3. Писането по стените като начин за мотивация.
В романа майката на главната героиня Каролина прибягва до интересен подход да мотивира децата си и да им дава съвети за справяне с трудните моменти, изписвайки ги върху плочките на кухненската стена. Интересно е, че първото изобщо писане на стена в историята е споменато в Библията. На Балтазаровия пир, след като войниците оскверняват съдове от Соломоновата гробница, на стената се появява фразата „премерено, претеглено, пресметнато“. Това се смята за предзнаменование за края на Нововавилонското царство като наказание за стореното. Хилядолетия по-късно се появяват графитите и надписите по сградите, а днес ежедневно си „пишем на стените“ във Фейсбук.

 

Бонус: Ърнест Хемингуей е подарил пишещата си машина след облог.
На централно място в книжарницата на Каролина е разположена една специална пишеща машина – точно копие на тази, с която Ърнест Хемингуей пише своите знаменити творби. Легендата твърди, че самият Хемингуей я подарил на млад англичанин, който се обзаложил, че писателят ще спечели Нобелова награда за литература. Хемингуей бил убеден, че призът ще отиде при Исак Динесен, затова приел облога. В „Макове през октомври“ именно дядото на Каролина е този млад англичанин. 
Никой не може да каже дали има нещо вярно в разказа за облога, но ако един ден влезете в някоя книжарница и видите старинна пишеща машина в центъра на помещението, не пропускайте да попитате за нейната история.

Ще се радваме да ни разкажете, ако откриете пишещата машина на Хемингуей, или да ни споделите кое беше най-впечатляващо за вас в „Макове през октомври“.

 

Прочетете още за книгата тук.