„Тайната вечеря“ е интригуващ исторически трилър, който разгръща образа на една много обсъждана и скандална фигура – Леонардо Да Винчи.

Прочитайки анотацията на романа, много читатели биха сравнили книгата с „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун, но истина е съвсем различна. Със сигурност Леонардо е засягана тема в много романи и редица анализатори са правили опити да разгадаят неговите творби. Но с какво се откроява книгата на Сиера?

Останах приятно изненадана от начина, по който авторът ни въвежда в романа и разглежда личността на художника. За разлика от много други романи, посветени на Да Винчи, в този той е образ от плът и кръв и участва пълноправно в романа. Хавиер Сиера изгражда един много достоверен образ като борави с исторически документи и факти.

Действието се развива в епохата на Лудовико Сфорца, а романът ни среща с инквизитора Августин Леире и църквата, разяждана от съмнения, че някой се опитва да подкопае устоите й и застрашава позициите й в очите на вярващите. Провокирани от анонимните писма на Прокобника, членовете на тайния орден, подчинен на папата и официалният глава на доминиканците изпращат отец Леире на мисия, която го среща със самия Леонардо! Събитията отвеждат монаха в църквата Санта Мария деле Грацие, където Леонардо рисува "Тайната вечеря". Картина, която предизвиква много полемики и всява смут сред монасите. Той трябва да помогне на братята от манастира да открият отговор на съмненията, че Леонардо е еретик, а те от своя страна да помогнат на инквизитора да разбере кой стои зад името на Прокобника. 

Всеки от нас е чувал за различните хипотези около тайната вечеря, заради която художникът е набеждаван за еретик – според едни той е закодирал сезоните и зодиака, а според други посланието е скандално и цели да десакрализира образа на Иисус и да се присмее на църквата. Но не е ли Леонардо представител на Ренесанса в пълния смисъл на думата – човек, вярващ в таланта развит с разум и воля, а не подарен от Бог? Ще успее ли отец Леире да разгадае „дяволското“ творение на Да Винчи? Отговорите ще намерим сред страниците на книгата.

Леонардо Да Винчи ще остане загадка и едва ли някога ще открием посланията, които ни е завещал в творбите си, но можем да кажем, че е човек, изпреварил времето си и дал много на идните поколения.

 

Автор та текста: Кристияна Киркорян, книжарница "Хермес" - Бургас