Обичам книги, които смятам, че съм "отгатнала"! Съставям план кой каква игра играе и внимателно следя всеки следващ ход. Стигам до средата и прочитам поредната глава... един път, втори път, трети... Осъзнавам, че това, което смятам, че съм познала е много далеч от истината и в мен се появява едно приятно чувство на задоволство! И този път авторът ме победи!

Дали Ванеса е вманиачена по бившия си съпруг и новата му млада любовница? Зависи какво разбирате под вманиаченост: ако звъненето на номера й просто, за да чуе гласа й, или всекидневното й следене се брои за такова, тогава - да! Тя определено е вманиачена. И има защо. "Новата" й заместничка Нели е взела нейния живот с всичките й мечти и планове за щастлив семеен живот с Ричард! Тя беше неговото момиче, неговата любима, неговата съпруга! И не можеше да бъде сменена просто така. Ричард - перфектният мъж, който дори не разбра как дойде в живота й. Дойде и й даде всичко, от което тя имаше нужда: обич, топлина, грижа и най-вече спокойствие! Безсънието не й даваше покой от години, вечното чувство, че някой я наблюдава не й даваше мира.

"В този момент ме сграбчва осъзнаване. След като Ричард е с нова жена, току виж съм успяла да си създам някак свой живот. Мога да живея у леля Шарлот, докато спестя достатъчно, че да си наема апартамент. Или може да се преместя в друг град, където нищо няма да ми припомня миналото. Ще си взема домашен любимец. И ако след време зърна тъмнокос бизнесмен в добре скроен костюм да завива откъм ъгъла и слънцето да блести в стъклата на тъмните му авиаторски очила, сърцето ми, дай боже, няма да подскочи, преди да съм осъзнала, че това не е той. Ала докато той е с нея – жената, натрапила се най-нахално да стане новата госпожа Ричард Томпсън, подпомогната от факта, че аз си затварях очите за нея, – никога няма да намеря покой".

Какво се случи с тях, как се разпадна целият им живот? Тя ли беше причината или сами обрекоха себе си на това мъчение, в което се превърна бракът им в последните години... Колко дълго сме склонни да си затваряме очите и да не осъзнаваме реалността, в която живеем? Има ли перфектен брак – такъв, в който съпругът работи много, но винаги, когато се прибере, го очаква прелестната му съпруга с вкусна вечеря и перфектна визия... Ако има, плащаме ли цена за това съвършенство и изобщо това ли е целта на един брак: да бъде съвършен, подреден и без забележки, но лишен от искреност?

„В брака ми имаше три истини, три различни и понякога опровергаващи се реалности. Съществуваше истината на Ричард, моята истина и реалната истина, която винаги беше най-изплъзваща се и мъчна за разпознаване. Възможно е да е така във всяка интимна връзка. Мислим, че сме влезли в съюз с другия, а в действителност сме оформили триъгълник и на единия му връх стои мълчалив, но виждащ всичко съдник, арбитър на реалността.“

Сами ли избираме мъчителите си и можем ли да вярваме на някого на сто процента? Може ли една наша грешка да съсипе живота на някого другиго и да го преобърне? Премълчаването на цялата истина води до много по-сериозни усложнения, които определят бъдещето на главните герои в книгата. Всеки носи маска. Всеки режисира собствена постановка, чиято главна роля се изпълнява от самия него. Отмъщението се превръща в спасение! И нищо не е такова, каквото си мислите! Книга, която ви държи под напрежение от първата до последната страница!

Автор на текста: Дарина Ташева, книжарница "Хермес" - Стара Загора