Меган е млада жена, влюбена във фотографията. Фотографията е нейната страст и начин на живот. Преди година нейният приятел я предава, което събужда недоверието й в останалите. Затова и в настоящето вниманието й е изцяло погълнато от бъдещата изложба. Заедно със своя най-добър приятел - Оли, заминава в Прага, където търси нови идеи и вдъхновение за работата си. Но това приятелство не е обикновено. Между нея и Оли се зараждат чувства, които може да навредят на отношенията им в бъдеще. Налага се Меган да направи своя избор.

"Меган не спираше да снима и за кой ли път си каза, че нейната работа би отегчила и най-влюбения мъж. Тя имаше нужда да е сама, за да потъне в своя свят на цветове, форми, настроения, а дори и звуци. Отдавна не беше изпитвала вълнуващото чувство, че благодарение на нея образите се подреждат един след друг като по магия. В такива моменти наистина беше убедена, че фотографията е нейното амплоа и че най-важното е да показва на хората, а може би и на целия свят, снимки, които ще ги накарат да ахнат от удивление. Стори й се, че вдъхновението я е чакало точно на този мост в този час."

Хоуп винаги е била жена за пример, добра майка, всеотдайна съпруга, изрядна домакиня. Винаги се е грижила за всички, освен за себе си. Така нужната промяна идва, когато Хоуп среща Чарли. Грешно или не - това е изборът, който е направила. За нея пътуването до Прага е малко бягство към място, където ще може да изживее приятни моменти и поне за кратко да забрави мъката и разочарованието, което е оставила след себе си. Разяждана от съвестта си, Хоуп не може да се наслади на красивия град и любимия си Чарли, който всячески се опитва да я зарадва. Не и преди одобрението и прошката на своята дъщеря.

„Докато връзката й с Чарли беше тайна, сякаш всичко беше по-лесно. Хоуп не спираше да се тревожи какво ще стане, когато истината излезе наяве. Случи се най-лошото – изневярата й бе разкрита не от друг, а от Анет. Каква жестока съдба! Макар бракът й да беше напълно безсмислен, Хоуп не знаеше как да обясни измяната на дъщеря си.“

За Софи Прага винаги е била мястото, на което да се връща със своя съпруг Робин. С него са обиколили целия свят, видели са какво ли не, но Прага е оставила най-трайна следа в техния живот. Софи е лудо влюбена в своя Робин. На всички разказва за тяхната красива любов и колко добър и любящ човек има до себе си. Но този път е сама, обикаля красивия град и чака момента, в който с Робин ще са отново заедно.

„Часовникът започна да бие, отброяваше времето, тя затвори очи, а ударите прободоха душата й с някаква естествена окончателност. Сякаш отекваха безнадежността. Отекваха като истински симфония на отчаянието. Снегът се усили. Бялата пелена и сълзите закриха всичко пред очите й.“

Прага събира три жени и техните истории. Докато се наслаждават на красотата на вековния град, те преминават през събития и емоции, които ги променят завинаги. И трите са там, за да открият така търсеното щастие. За едната това е прошката, за друга - любовта, а за третата - примирението и новото начало. Понякога една година и един ден са достатъчни, за да изпълниш всичко за което мечтаеш!

„Снегът заваля с падането на нощта и легна тишината... Онази вълшебна, почти неземна внезапна тишина на бавно стелещите се снежинки, очакващи светът да спре, за да се възхити на красотата им.“

 

Автор на текста: Десислава Комитова-Воева, книжарница "Хермес" - Стара Загора