Вижте как завършва необикновената история за Дома и неговите обитатели

Опустели гнезда - Мариам Петросян

Изпитвате ли понякога необясним страх от бъдещето? Въпрос от теста за личностна оценка, който преминават обитателите на Дома. И колкото повече наближава Великият изход – моментът на раздяла с този колоритен, затворен свят, – толкова повече те осъзнават този страх. Външният свят ги привлича с необятните си възможности, но и заплашва да разруши крехкия баланс на досегашното им ежедневие. Последната Нощ на приказките се превръща в Нощ на откровенията и на сбогуването с илюзиите. Напрежението нараства и усещането за неизбежност кара момчетата и момичетата да потърсят обяснения и да разчистят стари сметки. И да се вкопчат в любовта още по-силно.

Къде се крие магията на „Домът, в който...“?

„Домът, в който...“ се превърна в истинска сензация сред читателите в Русия почти веднага след публикуването си. Социалните мрежи, форуми и блогове бяха залети от разнообразни илюстрации със сцени и герои от книгите, любителски трейлъри и фен фикшън разкази. Омагьосани от нетрадиционната история, читатели на всякакви възрасти продължават да търсят начини да споделят въодушевлението си от книгите и да доразвият света, създаден от Мариам Петросян. 
Къде обаче се крие притегателната сила на книгата? Отговорите на този въпрос не са еднозначни, но ето три фактора, които отличават трилогията, според нас:
1. Герои, които не се вписват в общоприетите представи – персонажите в книгата следват собствени правила на поведение, общуване, обличане, не носят имена, а само прякори. Така едновременно провокират читателите и неусетно намират място в сърцата им.
2. Преплитане на реалност и магичност – нетипичният подход, който Петросян е избрала при изграждането на сюжета, също предизвиква въображението. Трудно е да поставиш „Домът, в който...“ в един определен жанр и възрастова категория, а липсата на рамки дава свобода на фантазията и ни кара да творим.
3. Извор на разнообразни послания – всеки читател открива нещо различно в книгите, но „Домът, в който...“ е истински извор не само на скрити музикални и литературни препратки, но и на силни послания за порастването, приятелството, живота на изоставените деца, смелостта да бъдеш различен и да отстояваш мястото си в един свят, който все още не е готов да те приеме.
А къде се крие магията според вас?

домът в който мариам петросян

Пълната трилогия „Домът, в който...“ от Мариам Петросян вече и на български език

Награди за „Домът, в който...“

„Русская премия“ – за най-добра книга (2009) 
„Большая книга“ – трето място в категория „Награда на публиката“ (2009) 
„Портал“ – победител в категория „Открытие себя (имени В. И. Савченко)“ (2010)
„Странник“ – победител в категория „Необичайна идея“ (2010) 
„Студенческий Букер“ – за умелото преплитане на жанрове, стил и необичайност на артистичните средства (2010)
„Звёздный мост“ – Сребърен кадуцей за дебютна книга (2010)

Отзиви за „Домът, в който...“

Трите романа са една изключително добра литература, която увлича, вълнува, тревожи и навежда на размисъл...
Нели Пигулева, преводач

Със своя роман Мариам Петросян сътвори литературно чудо. Тя създаде метафора на съвременния живот, написа приказка за възрастни, която, оказа се, напоследък е много необходима. Затова „Домът, в който...“ ще се чете и обсъжда не само от тесен кръг специалисти, но и дори от тези, които по принцип не четат съвременна литература. В по-общ план не е важно дали Петросян ще напише още нещо. Тя вече стана част от новата руска литература и ехото от този роман още дълго ще отеква. 
Журнальный зал

За автора

mariam-petrosyan-1

„Домът, в който...“ е дебютният роман на родената в Ереван писателка Мариам Петросян. Тя завършва Колеж по изкуствата и дълги години работи като художник аниматор в Русия и Армения. Започва да работи по „Домът, в който...“ (състоящ се от три части: „Пушача“, „Дневникът на Чакала“ и „Опустели гнезда“) още в младежките си години, като пише във всяка свободна минута и добавя собствени рисунки на героите и Дома. Днес романът е сред най-четените и обичани произведения в Русия, високо оценявани както от читателите, така и от критиците.

 

Вижте повече или прочетете откъс от книгата тук.