Когато една догма падне, се ражда нов свят

Най-новата книга от Хавиер Сиера „Посланието на Пандора“ ще бъде в книжарниците от 16 март. Тя ни превежда през най-критичните периоди на човечеството, за да ни припомни решенията, които то винаги е намирало, за да ги преодолее. Това е история за бедствията и новите реалности, пред които сме изправени, но и за надеждите да променим себе си и живота, който ни очаква.  Подбрахме 7 цитата, чрез които да се потопите в книгата и в нейните послания.

 

Както ще видиш, това не е обикновено писмо, а послание в бутилка. Старовремска вест. Писмено предупреждение с надеждата да го получиш, преди да е станало безвъзвратно късно... Важното не е оригиналът, който сега държиш в ръцете си, а как неговото съдържание ще се настани у теб, събуждайки потребността ти да го споделиш с други хора.

***

Ето че моментът дойде.Моментът да престанем да сънуваме.Моментът да се събудим.

***

Малко неща са толкова нетрайни, колкото догмите. Винаги когато човекът си е мислел, че е достигнал до абсолютната истина, способността му да върви напред рязко е намалявала.

***

Знаеш ли защо толкова много се интересувам от историята, Арис? Защото в нея откривам поуки за живота... Старият човек и миналото не са синоними на невежество, изостаналост и непохватност. Напротив. Те са се сблъсквали преди нас със същите проблеми, опитвали са свои решения... И то в много случаи успешно.

***

...Двете с теб открихме една колкото парадоксална, толкова и важна истина: най-доброто и най-лошото, което може да се случи на човек, е винаги невидимо за очите.

***

Не забравяй, че митовете са метафори, в които едно време, когато още нямало писменост и книги, древните капсулирали житейските си уроци. Те са вид кодирани указания, създадени, за да гарантират оцеляването на бъдещите поколения.

***

Преодолявам тревогата чрез задачата, която съм си поставила: да ти предам всичко онова, което знам.

 

Вижте повече за „Посланието на Пандора“ тук.