Романът „Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов излиза през пролетта на 2022 година

 

Костадин Костадинов е талантлив писател и един от собствениците на издателство „Пан“. Сега той се присъединява към писателската общност на „Хермес“, а романът му – „Ловецът на пеперуди“ ще излезе през пролетта на 2022 година. Редактор на изданието е управителят на „Хермес“ - Стойо Вартоломеев. На среща в софийския офис на издателството двамата подписаха договора и си пожелаха книгата да има добра съдба.

 


Те отговориха на няколко въпроса и разкриха любопитни подробности, свързани с романа и с дългогодишното им приятелство.

Г-н Вартоломеев, как решихте да издадете книгата „Ловецът на пеперуди“?

Първо, ние с автора имаме старо приятелство. То е още от времето, когато бяхме членове на Кабинета на младия писател. Тогава Коцето ми направи силно впечатление с разказите, които пишеше. По-късно и двамата създадохме издателства и всеки намери своята издателска ниша.
Преди няколко години, воден от стари приятелски чувства, той ми изпрати с автограф книгата, която беше издал. Взех я по време на лятната си почивка на морето, прочетох я и не се сдържах да му звънна, за да споделя колко много ми е харесала. Тогава съм му казал нещо, което бях забравил, но той ми го припомни – ако някога напише друга книга е добре дошъл в издателство „Хермес“. Така преди два-три месеца ми изпрати ръкописа.

Вие сте редактор на книгата, какво ви впечатли в нея?

Смятам себе си за професионален читател и редактор. Заради административната работа обаче, ми остава малко време за редактиране на книги. Годишно си позволявам три-четири заглавия и имам привилегията да избирам кои са те. „Ловецът на пеперуди“ е първата книга, която си избрах за 2022 година. Смятам, че съм направил добър избор. Втората и третата вероятно ще бъдат новите книги на Иван Станков и Красимир Димовски.
Но да се върнем на „Ловецът на пеперуди“. В нея става дума за Дунавската Атлантида – остров Ада Кале, който е бил потопен при правенето на язовирна стена. Остров с богата история и с интересни човешки съдби. Най-интересната от тях е тази на главния герой – Лазар Караиванов (Костуро). Сюжетът се гради на народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която каца на гроба и отнася душата на мъртвеца. Всяка една от тези 88 пеперуди в романа е огледален образ на съдбата на починалия. Истински калейдоскоп от човешки съдби от цялата земна география. На границата между живота и смъртта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Заслужено най-ценната 88 пеперуда в уникалната колекция е за главния герой.
С големи очаквания съм за успеха на тази книга заради любопитната история на остров Ада Кале и колоритните му обитатели, както и заради оригиналната композиция и скрита поетичност на изказа.

 Г-н Костадинов, колко време ви отне писането на романа и каква е тази пеперуда, която държите в ръката си?

 


Работих 3 години по текста на „Ловецът на пеперуди“. Преди това се наложи да изчета доста дебели томове, защото в романа има много история, а аз не обичам да греша с историческите подробности. Затова съм разчитал предимно на мемоарни книги, от които да намеря битовите подробност. Те придават автентичност на историята. Без тях тя нямаше да се получи толкова добре.
А това, което държа, е пеперуда „Многоцветница 88“ , на английски популярна като „Пеперуда 88“. Тази пеперуда е на корицата на книгата, която главният герой намира като дете. Всъщност мечтата на моя герой е да издири 88 пеперуди, следвайки каталога на известния френски ентомолог Жан-Анри Фабр. В стремежа си да ги събере, той обикаля петте континента на света. Като всяка пеперуда е свързана с определена личност. Колкото по-рядка е пеперудата, толкова по-интересна е личността.
Книгата е букет от разноцветни персонажи, които героят събира на един остров.

Защо избрахте „Хермес“ да издаде новия Ви роман?

Защото „Хермес“ се грижите за писателите и за доброто представяне на книгите пред читателите. Много ми харесва и компанията на вашите автори. Повечето са ми приятели от години и са от моята кръвна група.
Надявам се „Ловецът на пеперуди“ да има добра съдба.

Ние благодарим на Костадин Костадинов за доверието и го приветстваме с добре дошъл в писателската общност на „Хермес“.