"Законът" - завладяващата последна част от романовата трилогия на Владимир Зарев!


                                                                        законът владимир зарев

"Законът" е последна част от романовата трилогия на Владимир Зарев, с която завършва епичната семейна сага на Вълчевия род. Действието в "Законът" обхваща времето от „перестройката“ до наши дни. Изпълнен с ярки характери и помитащи любови, с повличащи събития и пределни човешки изпитания, този роман пресъздава сложната, многозначна и противоречива истина за прехода в България. Разказва за свободата и безмерната власт, която носят големите пари. Макар и сюжетно свързан със събития от по-далечното и по-близкото минало на Вълчевия род, разказани в "Битието" и "Изходът", романът "Законът" може да се чете като самостоятелна книга.
Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия.

Героите не са идеализирани, нито романтично приповдигнати, те са герои на Достоевски, пренесени в ХХ век в състояние между религиозно смирение и разрушително насилие, между детинска наивност и безспорен търговски нюх. Определението „българския Балзак“, дадено на Владимир Зарев по повод Разруха, лично бих заменил с по-подходящото сравнение с Достоевски и дори с Булгаков.

Ди Пресе

 

За автора

                                                                  zarev

 

Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др. 
Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г.
По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Очаква се и игрален филм по мотиви от романа „Разруха“
С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.
Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“.
Като главен редактор на елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, той работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели. 
Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“ и Националната литературна награда „Елин Пелин“, която се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката. Носител е и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.
През 2017 г. излезе и „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров. А през 2018 г. писателят е номиниран в категория „Творци на изкуството“ в най-престижния конкурс за академици на БАН.