Историята за Дома и неговите необикновени обитатели продължава

Дневникът на Чакала - книга две от Домът, в който от Мариам Петросян

 

В „Дневникът на Чакала“ Сивият дом в покрайнините на града и неговите чудати, но безкрайно магнетични обитатели постепенно започват да разкриват своите добре пазени тайни.
Пушача вече е усвоил основните правила на новата си група: играе покер и не пита колко е часът. Всички го приемат, с изключение на Лорда, който обаче е отведен от Дома след неприятен инцидент. И докато Пушача опознава новите си приятели и слуша невероятните истории на Чакала, се случват две съдбоносни събития.
Завръщането на уважавания от всички възпитател Ралф вдъхва надежда на групата на Чакала и Пушача, че ще разберат какво се е случило с Лорда. Приема се и нов закон, който позволява срещите с момичета. Така към необикновената палитра от образи се присъединяват Мишката, Русалката, Вещицата, Дългата Габи – всяка от тях със своите странности и тайни. И в уж премръзналите души на момичетата и момчетата се събуждат първите любовни трепети.

 

Отзиви за „Пушача“ и „Домът, в който...“

Трите романа са една изключително добра литература, която увлича, вълнува, тревожи и навежда на размисъл...

Нели Пигулева, преводач

„Пушача“ е наглед само въвеждаща част от историята и все пак притежава самостойност и оригиналност, която заслужава четенето. Защото, ако сигурно 90% от тийнейджърските романи, писани на английски език, са взаимозаменяеми, с еднакви дилеми, подобни герои и предначертани сюжетни решения, то тази история е различна. И хем е детска, хем е тийнейджърска, хем е за възрастни – тая универсалност, която само добрата литература притежава, която позволява да се чете в различни регистри и да се вадят различни неща от едни и същи думи.

Книголандия

„Пушача“ обаче не е типичната YA история, антиутопия или магически реализъм [...] именно в тази нетипичност се крие притегателната сила на книгата, която е омагьосала толкова много хора в Русия.

Аз чета

Със своя роман Мариам Петросян сътвори литературно чудо. Тя създаде метафора на съвременния живот, написа приказка за възрастни, която, оказа се, напоследък е много необходима. Затова „Домът, в който...“ ще се чете и обсъжда не само от тесен кръг специалисти, но и дори от тези, които по принцип не четат съвременна литература. В по-общ план не е важно дали Петросян ще напише още нещо. Тя вече стана част от новата руска литература и ехото от този роман още дълго ще отеква.

Журнальный зал

 

За автора

mariam-petrosyan-1

 

„Домът, в който...“ е дебютният роман на родената в Ереван писателка Мариам Петросян. Тя завършва Колеж по изкуствата и дълги години работи като художник аниматор в Русия и Армения. Започва да работи по „Домът, в който...“ (състоящ се от три части: „Пушача“, „Дневникът на Чакала“ и „Опустели гнезда“) още в младежките си години, като пише във всяка свободна минута и добавя собствени рисунки на героите и Дома. Днес романът е сред най-четените и обичани произведения в Русия, високо оценявани както от читателите, така и от критиците.

Награди за „Домът, в който...“
„Русская премия“ – за най-добра книга (2009) 
„Большая книга“ – трето място в категория „Награда на публиката“ (2009) 
„Портал“ – победител в категория „Открытие себя (имени В. И. Савченко)“ (2010)
„Странник“ – победител в категория „Необичайна идея“ (2010) 
„Студенческий Букер“ – за умелото преплитане на жанрове, стил и необичайност на артистичните средства (2010)
„Звёздный мост“ – Сребърен кадуцей за дебютна книга (2010)

 

Вижте повече за първата книга от трилогията на Мариам Петросян тук.