Прекрасна готварска книга с над 100 здравословни рецепти. 

Храна здраве щастие - книга с рецепти от Опра Уинфри

 

Откакто се помня, винаги съм искала да споделям нещата, които правят живота по-хубав.

Опра Уинфри

Опра Уинфри никога не е крила, че е имала проблеми с храната. За нея тя е била както източник на удоволствие и утеха, така и причина за дългогодишна борба с наднорменото тегло. В „Храна, здраве и щастие“ Опра споделя рецептите, благодарение на които вече истински се наслаждава на храната.
Представените в книгата ястия са разработени в екип с любимите професионални готвачи на Опра. Бележките й към тях превръщат изданието в личен подарък за милионите й почитатели. Една от най-влиятелните и обичани жени в света ни допуска в живота си зад кулисите – и в кухнята си, – като освен изпитани рецепти, споделя спомени и истории за дългия си път към здравето и щастието.
Вкусни, здравословни и лесни за приготвяне – това са ястията, които Опра обича да приготвя у дома и да споделя с близки и приятели. Тук ще намерите семпли класически рецепти за задушено пиле и чили с пуешко, свежи предложения за паста „Примавера“ и ягодово сорбе, както и много други неустоими ястия. Всички те отразяват философията на Опра за храната: „Когато се храните съзнателно и разумно, вие подхранвате тялото и духа си. А това прави живота още по-вкусен!“.
Като допълнителен бонус, към всяка рецепта са предложени хранителните й стойности и количеството калории и смарт точки, за да се улесни изграждането и поддържането на здравословни хранителни навици.

опра уинфри здравословно хранене

 

ЛАЗАНЯ С ПУЕШКО

Мислех, че съм приключила с лазанята, но когато за първи път опитах това ястие, бях зашеметена! Погледнах към чинията и казах: „Как така не съм знаела за теб?!“. Най-важното тук е да купите или наистина висококачествена пуешка кайма без тлъстини, или пуешки гърди, почистени от костите и кожата, и сами да ги смелите с няколко натискания на копчето на кухненския робот.

ПРОДУКТИ 
За соса
350 г кайма от пуешки гърди без тлъстини
2 ч. л. гранулиран чесън
2 ч. л. гранулиран лук
½ ч. л. млени семена резене 
3 с. л. ситно накълцан пресен магданоз
1½ с. л. ситно накълцан пресен босилек
2 ч. л. сол
¾ ч. л. прясно смлян черен пипер
2 ч. л. зехтин екстра върджин
1 глава лук, ситно нарязана
1½ с. л. накълцан пресен чесън
⅓ чаша сухо бяло вино
2 консерви (по 800 г) цели домати, със сока
Щипка сода бикарбонат (по желание)

„Кори“ за лазаня
2 големи тиквички 
1 бяла или жълта ряпа, или глава целина, обелена
1 голям тънък патладжан, обелен по желание
225 г моцарела, нискомаслена, настъргана

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

опра уинфри рецепта за лазаня с пуешко

 

Приготвяне на соса: Сложете пуешкото в голяма купа. Добавете гранулираните чесън и лук, резенето, магданоза, босилека, солта и черния пипер и омесете добре.
Загрейте 1 ч. л. от зехтина в голяма тенджера на умерено слаб огън. Добавете лука и гответе около 5 минути, докато омекне, без да се препържва. Сложете чесъна и оставете да пусне аромата си за 1 минута. Прехвърлете чесъна и лука в купа, усилете котлона на средно висока степен, добавете останалата 1 ч. л. зехтин и каймата с подправките, като я раздробите с дървена лъжица. Гответе 10 минути или до готовност. Сипете виното и оставете да се изпари за около 3 минути. Върнете лука и чесъна в тенджерата, разкъсайте с ръце доматите и ги добавете. Когато сосът започне да завира, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да къкри 1 час. Опитайте на вкус и добавете още сол и/или черен пипер, ако е нужно. Ако сосът е малко кисел, вместо да добавяте захар, неутрализирайте киселинността с щипка сода.
Приготвяне на лазанята и печене: Загрейте фурната на 175°С. С ренде тип мандолина (стр. 218) нарежете зеленчуците на тънки филийки. 
Разнесете тънък слой от соса (около ⅕) на дъното на тавата. Поръсете с ⅕ от настърганата моцарела. Отгоре подредете половината филийки тиквички. Продължете, като направите още 4 реда сос, сирене и зеленчуци и завършите с тиквички, сос и моцарела. Сложете лазанята във фурната и печете 45 минути до 1 час, докато зеленчуците са готови. Включете грила на фурната. Извадете тавата и отцедете в мивката излишната течност (за разлика от традиционните кори за лазаня, зеленчуковите пускат много течност). Поставете тавата под грила и печете около 5 минути, докато моцарелата се запече. Извадете лазанята от фурната, оставете 10 минути да поизстине, разрежете и сервирайте.

 
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 1 ЧАС
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 1 ЧАС
ПОРЦИИ: 6
СМАРТ ТОЧКИ: 5 НА ПОРЦИЯ
КАЛОРИИ: 261 НА ПОРЦИЯ

 

Вижте повече за книгата тук.